Recept van Yvonne - Gemengde salade met eetbare bloemen

Lekker voor bij het diner of de barbecue - Barbecuerecept, bijgerecht - 4 personen

Gemengde salade met eetbare bloemen

We zien ze steeds vaker in de supermarkt: eetbare bloemetjes (klik op de link voor een overzicht*). Viooltjes zijn erg lekker, bijvoorbeeld. Bloemen van allerlei soorten kunnen verwerkt worden in warme en koude gerechten. In een gemengde salade bijvoorbeeld: maak een mooie luchtige saladesamenstelling van bladslasoorten (zonder ui), maak de salade aan met een vinaigrette en garneer af met wat eetbare bloemetjes. Een prachtige salade, in een paar minuten op tafel!

Julienne
Julienne is een culinaire vakterm. Het is eigenlijk gewoon een duur woord voor in fijne reepjes snijden. Er zijn in de Franse keuken aardig wat termen die te maken hebben met snijpatronen. Dit zijn een aantal voorbeelden:

  • Tranché: plakjes (bijv. vlees en brood)
  • Julienne (zie afbeelding): in reepjes of sliertjes
  • Parisien: blokjes van 20 mm
  • Brunoise, blokjes van 3 mm
  • Parmentier (in blokjes van ongeveer 1 cm)
  • Emincé: zeer dunne plakjes (bijv. truffel, knoflook of paddenstoelen)
  • Tourné: mooi rond bijgesneden (bijv. aardappelen of wortelen)
  • Paré: in het gewenste model gesneden (bijv. bij vlees het verwijderen van overtollige aanhangsels)
  • Cannelé: met groeven of geultjes (bijv. komkommer of citroen)
  • Chinoise: in ruitjes gesneden

Julienne

Eet smakelijk!

Yvonne

 

 

 

(*)Bron: http://culituin.jimdo.com/overzicht/

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Ingrediënten

600 gram Verschillende bladslasoorten
50-70 ml Vinaigrette
1 vuist vol Eetbare bloemen
40 gram Wortel (julienne)
2 el. Zoete maïs