Recept van Yvonne - Tarte Tatin

Uit de traditionele Franse keuken - Gebak - 8 personen

Tarte Tatin

De tarte Tatin is een wereldberoemde appeltaart die omgekeerd wordt gebakken, waarbij de appels van tevoren worden gecarameliseerd met suiker en boter. Volgens de legende komt het recept uit Lamotte-Beuvron, in de Franse Sologne-streek. De gezusters Stéphanie (1838-1917) en Caroline Tatin (1847-1911) hadden daar een restaurant (dat overigens nog steeds bestaat -«hôtel-restaurant Tatin ») dat vooral in de weekeinden vaak werd aangedaan door jagers. Op een zondag, bij de opening van het jachtseizoen, zou Stéphanie in de drukte van de voorbereidingen van een jagersmenu, bij het maken van een appeltaart de appels zonder deeg in de bakvorm hebben gedaan en in de oven hebben gezet. Om de boel te redden besloot ze het deeg later toe te voegen. De Tarte Tatin was geboren. De beroemde restaurateur Louis Vaudable, eigenaar van het niet minder bekende restaurant "Maxim's" in Parijs, ontdekte de taart rond 1926 bij de juffrouwen Tatin en nam hem mee naar de hoofdstad. De rest is geschiedenis...

Ingrediënten

150 gram Boter
8-10 goudreinetten
250 gram Pâte brisée
150 gram poedersuiker

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Deegroller .
Koekenpan met dikke bodem

Stap voor stap

Stap 1:

Tarte Tatin

Verwarm de oven voor op 200° C. Verwarm de boter en de poedersuiker in de koekenpan (een taartvorm (geen springvorm!!) kan ook). Blijf goed mengen met een houten lepel of houten spatel.

Stap 2:

Tarte Tatin

De boter smelt en begint te carameliseren. Blijf roeren tot u een mooie bruine caramel heeft. Niet te donker laten worden, dat geeft een vieze, bittere smaak. Laat afkoelen.

Stap 3:

Tarte Tatin

Schil de appels, deel ze in vieren en verwijder de klokhuizen.

Stap 4:

Tarte Tatin

Verdeel de appelpartjes over de caramel in de pan.

Stap 5:

Tarte Tatin

Rol het deeg uit (klik in de ingrediëntenlijst voor het recept)  in een ronde lap van 3-4 mm, rol het op de deegroller rol deze vervolgens voorzichtig uit over de koekenpan.

Stap 6:

Tarte Tatin

Zorg dat de randen heel blijven en de deeglap mooi in het midden ligt.

Stap 7:

Tarte Tatin

Stop het deeg in door de overstekende rand naar binnen te vouwen.

Stap 8:

Zet uw (rauwe) tarte Tatin nu in de oven.

Stap 9:

Tarte Tatin

Bak de taart tot het deeg helemaal gaar is en de caramel langs de randen omhoog begint te komen. Sluit de koekenpan af met een bord of serveerschaal en draai de taart in een keer snel om. Wacht hier vooral niet te lang mee! Als de caramel stolt is het te laat. Klaar!

Let wel op: hete caramel kan vreselijke brandwonden veroorzaken!

Serveertip:

Deze taart wordt heet geserveerd. De gezusters Tatin stonden erop te preciseren dat hij wordt gegeten zonder crème anglaise, zonder slagroom, zonder tierelantijnen.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant