Recept van Mats - Beyaz peynir, gemarineerde Turkse verse kaas

voor uw meze - Hoofdgerecht - 8-10 personen

Beyaz peynir, gemarineerde Turkse verse kaas

Beyaz peynir (letterlijk: witte kaas) is een Turkse kaas die behoort tot dezelfde familie als feta (Griekenland), sirene (Bulgarije), brynza (Rusland) en telemea (Roemenië). Beyaz peynir hoort gemaakt te worden van rauwe schapenmelk. Ongerijpte, zachte beyaz peynir in de vorm van een vierkant of rechthoekig blok wordt het meest verkocht. Beayz peynir wordt op brood gegeten, verwerkt in salades en nog veel meer. Voor onze meze hebben we gekozen voor een simpele variant:

Ingrediënten

200 ml, extra vergine Olijfolie
400 gram Beynaz peynir
3-5 el. Citroen
1 takje, vers Rozemarijn
Paar takjes, platte Peterselie

Stap voor stap

Snijden

Snij de kaas in dikke plakken.

Marineren

Maak een mengsel van de olie en het citroensap. Dompel de kaasplakken  onder in het mengsel en draai er een paar keer met de pepermolen overheen. Voeg het takje rozemarijn in zijn geheel toe. Dek strak af met keukenfolie. Laat 24 uur rusten op een koele plaats in de keuken, maar niet in koelkast.

Serveren

Verwijder het takje rozemarijn. Vis de kaas uit de olie en leg de plakken op een bedje vers gehakte platte peterselie. Giet een beetje van de marinade (of een scheutje verse olijfolie) over de plakken. Klaar!