Recept van Mats - Humus (houmous)

voor uw meze - Hoofdgerecht - 8-10 personen

Humus (houmous)

Houmous, hummus, h'mmus...het heel in elk land anders. "Petje Pitamientje" zou zeggen: "Stom hè? Ik vind het gewoon lekker!" En zo is het ook. Humus is waanzinnig lekker en zó makkelijk te maken dat het eigenlijk de moeite niet is om het kant en klaar te kopen. Wel zijn er een paar basisbegrippen die moeten kloppen:

  • Gebruik gedroogde kikkererwten
  • Wees voorzichtig met de dosering van de tahin
  • Gebruik goede olie
  • Gebruik bakpoeder, anders krijgt u kikkererwten niet gaar genoeg en de humus niet mooi glad
  • Een nóg gladdere humus, zegt men, verkrijgt u door hem te maken wanneer de kikkererwten nog warm zijn 
  • Gebruik geen zout in het kookwater
  • Rooster de knoflook voor dat u deze in de humus verwerkt (klik in de ingrediëntenlijst voor het recept)
  • Haal iedereen weg uit de keuken voor u begint en laat ze niet weer toe voordat de humus op tafel staat. Doet u dit niet - komt de humus nooit op zijn bestemming aan.

Meze
Humus kan apart gegeten worden met wat brood, als een dip. Vaak is het onderdeel van een uitgebreide meze.

Ingrediënten

2 teentjes (of ½ teentje vers) Geroosterde knoflook
2 el. Bakpoeder
½ Citroen
1 kilo, droog, zo klein mogelijk Kikkererwt
niet doen! Zout
½ tl. Kummel
1 el. Tahin

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Keukenmachine .

Stap voor stap

Voorbereiding

Humus (houmous)

Wel de kikkererwten een nacht in ruim water. Giet ze af. Zet ze op met nieuw water en bakpoeder. Kook ze to ze zo zacht zijn dat je ze met gemak tussen duim en wijsvinger kunt vermalen. Giet ze af en doe ze over in de mengkom van uw keukenmachine. Voeg de tahin toe....

Citroensap

Humus (houmous)

...wat citroensap (let op dat de pitten niet in de humus terecht komen - die zijn bitter). Doe in eerste instantie voorzichtig met citroen: niet zuur genoeg kun je altijd nog aanpassen, te zuur is moeilijk te verhelpen.

Olijfolie

Humus (houmous)

Flinke scheut olijfolie.....

Kruiden

Humus (houmous)

Snufje zout, en de kummel. Ook hier geldt: voorzichtig, beter later toevoegen dan nu te ver doorschieten. Nu gaan we draaien, tot een gladde massa is ontstaan. Als de massa te droog dreigt te worden kunt u at water toevoegen, maar wel mondjesmaat. Ook hiermee kunt u doorschieten.

Serveertip

Humus (houmous)

Hummus wordt vaak geserveerd met een kuiltje goede olijfolie en ook wel eens met pijnpitten. Deze kunt u het best even roosteren in een droge koekenpan, dan komt hun smaak beter naar voren. Verder kunt u bij de presentatie uw fantasie de vrij loop laten: verse koriander, gedroogde tomaat, kummel, paprikapoeder, ik ben ALLES al tegengekomen.

Eet smakelijk!

Mats