Recept van Mats - Gebakken halloumi
voor uw meze - Hoofdgerecht - 8-10 personen

Halloumi is een van origine Cypriotische geitenkaas. Hij wordt tegenwoordig ook van schapen- en koemelk gemaakt. De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit zodat deze eiwitten afscheidt. De kaas wordt gezouten en wordt vers gegeten of in gezouten wei verpakt.
Doordat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden. We hebben hier beide manier even voor u getest. Op de afbeelding ziet u het effect: de linker twee plakjes zijn gegrild in een hete pan zonder olie, de rechter met olie gebakken.
Meze
Halloumi is als gerecht apart te eten, maar wordt vaak als onderdeel van een uitgebreide meze gegeten.
Stap voor stap
Snijden

Snij de kaas in plakken van net geen centimeter dik.
Bakken

Doe olijfolie in een koekenpan op matig vuur en bak hier de plakken om en om goudbruin in. Zonder olie kan ook.
Goudbruin

De halloumi wordt goudbruin aan de buitenkant. Verwacht niet dat de kaas binnenin gaat smelten, zoals sommige andere kazen zouden doen. De kaas wordt binnenin gewon warm, niet meer.
Serveertip

Halloumi behoeft eigenlijk geen versiering. Dat komt ook voort uit het feit dat de kaas vaak onderdeel is van een meze , een groter culinair geheel. Soms ziet men wel dat er wat sla of rucola bij wordt geserveerd. Ook komt het in sommige families voor dat de halloumi wordt overgoten met honing.