Recept van Mats - Geroosterde knoflook

voor wie van zoenen houdt - Kooktechniek

Geroosterde knoflook

Knoflook roosteren in de oven. Voor sommigen nog een beetje een raar idee. Voor anderen een keukengeheim dat zoveel plezier oplevert. Geroosterde knoflook is veel zachter van smaak dan verse knoflook, is veel beter verteerbaar en laat .......minder sporen na. Het is makkelijk te maken en u zult zien, als u in bepaalde gerechten verse knoflook vervangt met geroosterde knoflook (zoals bijvoorbeeld houmous, baba ganoush of knoflooksoep), gaat er een wereld voor u open. 

Geroosterde knoflook is zacht en smeerbaar. U kunt het serveren met een toastje (ja, echt waar), mengen met mayonaise voor een heerlijke dipsaus, gebruiken als ingredient voor een prachtige, milde saladedressing of op gegrild vlees smeren net voor het opdienen. Kortom - het proberen waard!

Ingrediënten

1 scheutje per bol Olijfolie
zie recept Zout
naar behoeven Knoflook

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Aluminiumfolie .
Oven .
Koksmes .

Stap voor stap

Voorverwarmen, pellen, toppen

Geroosterde knoflook
  1. Verwarm de oven voor op 200 ℃.
  2. Maak de knoflookbol schoon door met uw vingers de overtollige loszittende schilletjes te verwijderen. Hou de bol wel intact en de knoflooktenen aan elkaar verbonden. 
  3. Snij voorzichtig het puntje van de knoflookbollen af zodat de tenen zichtbaar worden.

Arroseren

Geroosterde knoflook

Giet 1 à 2 tl. olijfolie over het gesneden gedeelte van de knoflookbol en laat de olie intrekken. Met overtollige olie kunt u eventueel de buitenkant insmeren. Als u de knoflook "uit het vuistje" gaat serveren is dit het moment om naar smaak te zouten. 

Papillotte

Geroosterde knoflook

Draai de knoflookbollen om en wikkel ze in aluminiumfolie. Zet ze in de oven en bak ze ongeveer 40 minuten. De knoflookbol is gaar wanneer de binnenste teen zacht is. U kunt de knoflook echter langer in de oven laten, en na zekere tijd ontstaat een gouden kleur en een lichte caramelsmaak. Hoe dan ook, na de eerste 40 minuten is het zaak de knoflook elke 10 minuten even te bekijken. U moet er dus wel een beetje bijblijven. ook omdat de kookduur afhangt van de grootte van de knoflook.

Serveertip

Geroosterde knoflook

Serveer de knoflook in zijn geheel als bijgerecht of snack en laat uw gasten er zelf mee "prutsen". Gebruikt u de knoflook als bestanddeel van een  ander gerecht, "pel" deze dan door de zachte knoflook uit de schillen te knijpen tussen duim en wijsvinger. Nu kunt u de tenen pureren en verwerken.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant