Recept van Mats - Baba ganoush, Arabische auberginecreme

voor uw meze - Hoofdgerecht - 8-10 personen

Baba ganoush, Arabische auberginecreme

Baba ganoush (er zijn tal van spellingswijzen)  is een heerlijke Levantijnse dis die vaak voorkomt in een mooie, rijke Meze. Zoveel namen als er voor zijn, zoveel recepten. Sommigen maken dit gerecht met ui, anderen weer niet. Sommigen maken de boel erg zuur en fris, anderen gaan juist de zoute kant op. Je kunt er van alles mee dus. Wij hebben gekozen voor een compromis - een milde, niet scherpe, niet overdreven pittige baba ganoush die prima kan dienen in de "Nederlandse" meze.

Ingrediënten

3 teentjes (of ½ teentje vers) Geroosterde knoflook
3 Aubergine
3 el. Olijfolie
sap van ¼ Citroen
naar smaak Zout
voor de liefhebber Kummel
1 el. Tahin
voor de garnituur Peterselie

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Barbecue - BBQ of
Oven .

Stap voor stap

De aubergines

Baba ganoush, Arabische auberginecreme

Tja, het oude verhaal...als u van die lekkere grote, dikke aubergines haalt bij de supermarkt (zie afbeelding), dan krijgt u een hoop water en weinig smaak. Baba ganoush hoort natuurlijk gemaakt te worden van pittige, kleine aubergines die een hoop zon en weinig vocht hebben gehad. Als u die kunt vinden, hoera! neem er dan uiteraard geen 3 maar een stuk of 10.
Prik gaatjes in de schil. U kunt nu of de BBQ-route kiezen, of de ovenroute. Barbecue is beter, daar de baba ganoush daardoor een extra rooksmaakje krijgt. Verhit de barbecue (goed heet) of oven (200 ℃). Leg de aubergines op het rooster en

Geblakerd

Baba ganoush, Arabische auberginecreme

grill ze tot ze binnenin helemaal zacht zijn en buiten verschrompeld en geblakerd.                                                              

Baba ganoush op de barbecue

Doorsnijden en uitlepelen

Baba ganoush, Arabische auberginecreme

Snij ze overlangs door en

Alles in een kom

Baba ganoush, Arabische auberginecreme

lepel ze uit. Doe het vruchtvlees in een mengkom en gooi de schillen weg.

De knoflook

Baba ganoush, Arabische auberginecreme

Voeg de knoflooktenen toe. Gebruik geroosterde knoflook (klik in de ingrediëntenlijst voor het recept) als u kunt. Dat is een stuk lekkerder. Geen tijd, geen zin? Dan maar verse knoflook, maar wel een stuk minder!

De tahin...

Baba ganoush, Arabische auberginecreme

Dan de tahin.

De olie

Baba ganoush, Arabische auberginecreme

Dan de olijfolie.

Niet te zuur

Baba ganoush, Arabische auberginecreme

Dan de citroen. U probeert zelf aan het eind van het proces of u de baba ganoush zuur genoeg vind. Begin daarom voorzichtig met de citroen.

Prakken

Baba ganoush, Arabische auberginecreme

Meng nu alles door lang en nauwkeurig te prakken met een vork. Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat gemalen kummel.

Serveertip

Baba ganoush, Arabische auberginecreme

Serveer met gehakte platte peterselie.