Recept van Mats - Polenta e salsiccia, polenta met Italiaanse verse worst

Hoofdgerecht - 4 personen

Polenta e salsiccia, polenta met Italiaanse verse worst

Dit is wat je zou moeten eten op wintersport in Italië!! Heerlijk gewoon. Maar...thuis maken kan dus ook. Simpel en lekker, heerlijk op een koude avond bij het haardvuur.

Polenta
Een klassiek traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van maïs. Het gerecht ontstond als armemansgerecht ter vervanging van de duurdere gerechten als pasta of aardappels. Polenta komt voor in hoofdzakelijk twee vormen: Voorgekookt en niet voorgekookt. De niet voorgekookte behoort meer dan een uur lang te worden geroerd in een speciale koperen pot met een ronde of rond aflopende bodem. Niet iedereen heeft daar de tijd en de armkracht voor (is zwaar werk). Moderne polenta wordt bereid door de voorgekookte griesmeel met vocht te mengen en daarna kort te koken. De maispap die zo ontstaat dikt bij afkoelen in en wordt zo stevig dat men er allerlei vormen van kan snijden. Een vergelijkbaar gerecht uit Roemenië is mămăligă. Ook in Zuid-Afrika wordt een maispap gegeten, in de vorm van putupap, braaipap of mieliepap (van Bantu-oorsprong).

Bereiding
Snij de salsiccia in stukjes en zet ze aan in wat olijfolie. Verwarm de sugo en stoof de stukjes saucijs daarin verder gaar. Maak ondertussen een polenta van 60 g polenta per persoon + 4 maal de hoeveelheid in water. Volg de instructie op het pak. Stort de polenta in een vorm en laat even opstijven. Garneer af met een blaadje basilicum en serveer met geraspte pecorino. Klaar!

polenta e salsiccia

Wijntip
Pecorino Romano houdt van een mooie ronde wijn. Een Barolo, een Barbera, een Nero d'Avola.

Ingrediënten

2 pakjes, 4 worstjes in totaal
€ 4,20
naar behoeven Olijfolie
350 gram Sugo, Italiaanse tomatensaus
naar behoeven Zout
240 gram (snel klaar) Polenta
Geraspt, naar behoeven Pecorino Romano
Producten