Recept van Mats - Ibéricofilet met gegrilde groenten

Barbecuerecept - 4 personen

Ibéricofilet met gegrilde groenten

Ibérico
Een topper voor op de grill!  Ibéricovarken is mooi gemarmerd vlees, dat zich op de gril helemaal thuisvoelt - de buitenkant schroeit meteen dicht en het intramusculaire vet, de marmering, zorgt voor een volle, sappige smaak. Het Ibéricovarken levert de vermaarde Jamon Iberico en de Pata Negra. Ze worden in de Extremadura,  in kuddes in de open lucht gefokt. Ze voeden zich in het seizoen bij voorkeur in de dehesa's, de uitgestrekte eikenbossen, met eikels van 4 verschillende soorten eik. Dat constant snuffelen en zich verplaatsen zorgt voor stevige, ranke botten, typisch voor de Pata negraham. Het eten van zoveel eikels als je opkunt zorgt voor gemarmerd (doorregen met vet en dus zeer smakelijk) vlees. Dit vlees combineert goed met een mooi kruidenboeket (knoflookrozemarijntijm) en een goede olijfolie. Gegrilde groenten, zoals in dit recept, zijn een perfecte aanvulling (zie recept)....heerlijk!

Ingrediënten

flinke scheut Olijfolie
3 Courgette
2 Winterpeen
1 paar forse takken Rozemarijn
naar smaak Zout
1 tn. Knoflook
naar smaak Zwarte peper
1 paar forse takken Tijm
4 x 150-200 gram
per 3000g
€ 77,85
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Grillplaat of
Zilverpapier .
Barbecuegereedschap .
Barbecue - BBQ .

Stap voor stap

De groenten

Snij de groenten in plakken van ongeveer 5 mm dikte. U kunt 2 dingen doen - of u stooft de wortelplakken heel even voor in de magnetron in een stoofschotel of u grilt de wortel eerst een minuut of 7 voor u aan de courgette begint. Wrijf de plakken in met knoflook en olijfolie. Verhit de barbecue tot matig vuur en grill de groenten zachtjes tot ze mooi beetgaar zijn. Doe er DAN PAS een klein beetje zout op. U kunt deze groenten, vooral op een warme zomeravond, gerust laten afkoelen - ze zijn koud minstens zo lekker als warm. Maak ze voor het opdienen nog even aan met wat verse olijfolie.

De filets

Zorg voor een goed hete barbecue. Wrijf de filets in met knoflook en grill ze snel op hoog vuur zodat ze mooi kleuren aan de buitenkant en binnenin zo'n 55-60℃ bereiken (zie ook onze kerntemperaturentabel). Wikkel ze in de tijm en rozemarijn, daarna in zilverpapier en laat ze even rusten, een minuut of 3 is voldoende. Verwijder de tijm en rozemarijn, kruid ze voor het serveren met zout en peper. Garneer af met wat takjes verse tuinkruiden zoals peterselie en bieslook.

Serveertip

Ibéricofilet met gegrilde groenten

Erg lekker hierbij zijn "patate al forno" (zie recept).

Wijntip

Deze heerlijke schotel , met als hoogtepunt die zachte  spiervezels doordrongen van microscopische vetadertjes, vraagt ​​om een ​​fruitige rode wijn met een zijdezachte textuur. Een mooie wijn uit  Almansa ( Castilla - La Mancha ) van Garnacha Tintorera druiven zou goed kunnen. Ook witte wijn misstaat hier niet maar dan wel een stevige.