Recept van Yvonne - Torta rustica (hartige Italiaanse taart) met ricotta en spinazie
Ook als tussendoortje! - Bijgerecht uit de Italiaanse keuken - 8-10 personen

Torta rustica (rustieke taart), ook wel torta salata genoemd, is een Italiaanse lekkernij die vaak op tafel komt. Het is eigenlijk gewoon gebak, maar dan hartig. Je zou het familie van de quiche Lorraine kunnen noemen. Torta rustica wordt zowel warm als op kamertemperatuur geserveerd en dient meestal als bijgerecht bij het hoofdgerecht. Van zo'n hoofdgerecht moet u zich niet al te veel voorstellen: Italianen eten vaak een goed bord pasta als voorgerecht en volstaan daarna met wat kleine zaken. Zo'n torta rustica bijvoorbeeld zou men doorgaans eten met een paar plakjes ham of Mortadella, meer niet eigenijk. Glas wijn erbij - de avond kan niet meer stuk.
Julienne
Julienne is een culinaire vakterm. Het is eigenlijk gewoon een duur woord voor in reepjes snijden. Er zijn in de Franse keuken aardig wat termen die te maken hebben met snijpatronen. Buiten de julienne zijn er bijvoorbeeld nog:
- Tranché: plakjes (bijv. vlees en brood)
- Parisien: blokjes van 20 mm
- Brunoise: blokjes van 3 mm
- Parmentier: blokjes van ongeveer 1 cm
- Emincé: zeer dunne plakjes (bijv. truffel, knoflook of paddenstoelen)
- Tourné: mooi rond bijgesneden (bijv. aardappelen of wortelen)
- Paré: in het gewenste model gesneden (bijv. bij vlees het verwijderen van overtollige aanhangsels)
- Cannelé: met groeven of geultjes (bijv. komkommer of citroen)
- Chinoise: in ruitjes gesneden
Ingrediënten
2 | Ei | ||
300 gram |
|
€ 2,45 | |
1 kilo | Spinazie | ||
200 gram, geraspt | Parmezaanse kaas | ||
50 gram julienne gesneden, uitgebakken (eventueel) |
|
€ 18,55 | |
naar smaak | Zout | ||
naar smaak | Peper | ||
650 gram | Pâte brisée | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Bakvorm | 25-28 cm | ||
Bakpapier | . | ||
Deegroller | . | ||
Mezzaluna | . | ||
Penseel | . | ||
Spatel | . | ||
Oven | . | ||
Koksmes | . |
Stap voor stap
Wassen

Verwarm de oven voor op 180℃.
Was de spinazie. Verwijder de hardere stelen. Doe in een pan met alleen het lekwater op de bladeren en stoof de groente gaar (5-10 minuten) op een laag vuur met een mespuntje zout. Stort de spinazie in een zeef en laat afkoelen. Druk er vervolgens met een houten spatel of lepel zo veel mogelijk vocht uit. Snij/hak de spinazie hierna fijn met een "mezzaluna" of goed keukenmes.
Mengen

Als u ervoor kiest spekjes toe te voegen, snij deze dan julienne (in dunne reepjes) en bak deze goed hard uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. U heeft zo'n 50 gram nodig (uitgebakken gewicht). Meng de spinazie, de ricotta, de spekjes (eventueel) en de geraspte Parmezaan in een kom tot een glad geheel.
Klutsen

Klop de eieren, hou iets apart om de taart straks te bestrijken en voeg de rest toe aan het mengsel. Voeg een mespuntje zout toe. Niet te veel, de Parmezaan is ook al zout.
Deeg maken

Maak een mooie hartige pâte brisée zoals in ons recept (klik hier). Let wel op de verhoudingen: u heeft 650 gram nodig!! Hou de helft apart en vul de vorm, waar u eerst een laag bakpapier in hebt gelegd, met de helft van het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Vulling erbij

Stort de vulling in de deegvorm. Strijk glad af met een spatel.
Deksel erop

Maak van de rest van het deeg een dunne schijf. Leg deze over de taart heen, druk de randen goed vast en snij het overtollige deeg weg. Perforeer ook deze laag hier en daar met een vork. Bestrijk met het overgebleven eimengsel.
Bakken

Bak de taart in 45-60 minuten gaar en goudbruin.
Wijntip

Spinazie heeft veel ijzer. Dat gaat niet zo goed samen met rode wijn. Daarom een mooie, lichte, witte wijn. Zeer koel.
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant