Recept van Yvonne - Roasted Turkey - kalkoen voor Thanksgiving en Kerst

We eten met Thanksgiving kalkoen - Hoofdgerecht - 6-8 personen en/of 12-15 personen

Roasted Turkey - kalkoen voor Thanksgiving en Kerst

Roasted Turkey op z'n Amerikaans: echt iets voor Thanksgiving!
In de Verenigde Staten is kalkoen het gerecht bij uitstek voor Thanksgiving, de dag waarop het volk God of het lot dankt voor de goede oogst. Daarbij hoort kalkoen. Het is zo populair dat de President van de Verenigde Staten elk jaar als symbolisch gebaar één kalkoen officieel gratie verleent. Deze kalkoen mag dan de rest van zijn leven doorbrengen op de prairie en mag niet meer worden ingezet als voedsel. 

Thanksgiving: hebben de Nederlanders dat bedacht?
Thanksgiving met kalkoen is ook bij ons een traditie aan het worden. De combinatie van een feest en een maaltijd is natuurlijk niet nieuw. Hoe Thanksgiving precies is begonnen is niet helemaal duidelijk. Volgens sommigen waren het de Pilgrim Fathers die na hun tocht naar Amerika op de Mayflower God dankten voor een goede nazomer, zodat er toch nog geoogst kon worden na al hun ontberingen. Anderen zeggen, en dat vinden wij leuker, dat de traditie een verbastering is van de viering van het Leidens Ontzet op 3 oktober, dat tot op de dag van vandaag in Leiden wordt gevierd met een kerkdienst en een maaltijd. Nederlandse emigranten zouden deze traditie hebben meegenomen naar Amerika en daar hebben voortgezet.

Ingrediënten

Maak een keuze:

1 stuk(s)
per 3000g
€ 36,40

Voor de vulling:

(Verdubbel voor XL-kalkoen)

4 kleine, overlngs in vieren gesneden Wortel
½ bosje Peterselie
2 stelen, gesneden in 6-8cm lange stukjes Bleekselderij
2 middelgroot Ui
6 el. Olijfolie
of
€ 1,30
250 ml Gevogeltefond of kippenbouillon
2 takjes Rozemarijn
naar smaak Zout en peper
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Rolladetouw
Ovenschaal
Aluminiumfolie
Kernthermometer

Stap voor stap

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 210° C. Spoel de kalkoen af onder koud stromend water en maak hem goed droog met keukenpapier. Zorg ervoor dat de kalkoen ook van binnen goed schoon is. 

 

Bereiding

Vul de kalkoen met de peterselie en de rozemarijn. Bind de poten van de kalkoen eventueel  af met rolladetouw.

Leg de grof gehakte ui, de selderij en de wortel in een braadslee. Leg de kalkoen er  bovenop. Besprenkel de kalkoen met de olijfolie. Wrijf de olie goed in de huid met een vlakke hand. Kruid de kalkoen met zout en peper of met onze vleeskruidenmix. Plaats in de oven en braad 30 to 45 minuten zonder af te dekken. Voeg nu de bouillon toe en bedek de braadslee lichtjes met aluminiumfolie.  Breng de temperatuur terug tot 180° C en braad de kalkoen in ongeveer 2 uur gaar totdat de kerntemperatuur in de dij rond de 65° C graden is. Raadpleeg eventueel onze kerntemperaturentabel. Klaar!

Serveertip

Laat de kalkoen 30 minuten rusten voor u hem aansnijdt. Verwijder de kruiden uit de buikholte, deze zijn niet eetbaar en hebben hun dienst gedaan. Trancheer en serveer met de jus en de groenten. Zoete aardappel is hierbij erg lekker. Een puree bijvoorbeeld. Traditioneel wordt deze kalkoen ook geserveerd met veenbessen. Een pumpkin pie (een taart van pompoen) is ook vaste prik op deze dag.

Wijntip

Roasted Turkey - kalkoen voor Thanksgiving en Kerst

Kalkoen, hoe eigenwijs bij leven, zo gemakkelijk op de hand na zijn dood: Een rode wijn heeft de voorkeur, maar binnen deze categorie kan werkelijk alles. Denk aan een Graves, een Chambolle-Mussigny, een Brouilly, een Cadillac, zelfs een Margaux hoeft zich hier niet te schamen voor deze combinatie. Witte wijn kan ook, maar hier is de keuze veel beperkter. Een Faugères kan, een Ladois, en een vrij grote reeks witte wijnen uit de Rhônevallei kunnen het aan, bijvoorbeeld uit de Ardèche.

 HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.