Recept van Mats - Gravad lax

Masterclass vis beitsen - Keukentechniek - 200 gram

Gravad lax

Gravad lax of gravlax is het Scandinavische antwoord op sashimi en gerookte zalm. Het wordt gemaakt van rauwe zalm die wordt gebeitst (gemarineerd). Zoals met veel geconserveerde producten het geval is werd gravlax door vissers bedacht om de vis langer goed te houden onderweg. Vroeger werd de vis gezouten en in zand bewaard om er vocht aan te onttrekken en het rijpingsproces te versnellen. Het woorddeel "grav" komt dan ook van "graf, gat in de grond". Tegenwoordig gaan we wat civieler te werk. Zie hier een recept voor huisgemaakt gravad lax.

Ingrediënten

1 stuk(s)
per 200g
€ 6,25
1-2 flinke bos(sen) Dille
1 schepje (eventueel) Suiker
paar gram Grof zeezout
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Huishoudfolie

Stap voor stap

Inpakken

Gravad lax

Leg een stuk huishoudfolie op de werkbank. Leg de helft van de dille erop en bestrooi met zout en (eventueel) suiker. Leg de zalmfilet er bovenop en bestrooi deze ook met zout en (eventueel) suiker. Bedek met een tweede laag dille en pak strak in. Leg 1-2 dagen in de koelkast.

Uitpakken

Gravad lax

Pak het pakketje vlak voordat u gaat serveren uit. Verwijder de dille zo goed als mogelijk - vaak wordt de gravlax met dille geserveerd maar gebruik daarvoor dan wel verse.

Snijden

Gravad lax

Snij de gravlax mooi dun uit. Serveer met knäckebröd, en een mooie dressing. Voor een elegante presentatie, kijk op dit recept.