Recept van Erik - Gravad lax met Scandinavische aardappelsalade

Ziltzoet smaakfestijn van de Vikingen - Voorgerecht - 4 personen

Gravad lax met Scandinavische aardappelsalade

Gravad lax is een Scandinavische lekkernij. Het is veel subtieler van smaak dan gerookte zalm en toch niet zo "vissig" als sashimi. De Scandinaviërs hebben gezorgd voor een mooie smaakbalans. Gravad lax (of gravlax), hetgeen letterlijk "zalm uit een gat in de grond" betekent, is prima te combineren met mooie koude salades. Wij hebben hier gekozen voor een andere lekkernij uit het Noorden: aardappelsalade.

Gravlax wordt in Zweden vaak op een toastje als tussendoortje gegeten. Wij hebben er hier een mooi voorgerecht van gemaakt. Echt iets om eens te proberen met een feestdag, met kerst bijvoorbeeld. Veel werk is het zeker niet, wel moet u de boel goed plannen.

Ingrediënten

200 gram Scandinavische aardappelsalade (klik voor recept)
200 gram Gravad lax (klik voor recept)

Voor de dressing

½ tl. (mag ook met balsamicoazijn) Sapa
¼ tl. Honing
1 scheutje Room
paar druppels Azijn

Voor de versiering

1 takje per bord Dille

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Garneerring

Stap voor stap

Gavlax snijden

Gravad lax met Scandinavische aardappelsalade

Maak een mooie moot gravlax volgens ons recept. Snij in mooie egale plakjes. Laat op kamertemperatuur komen.

Aardappelsla

Gravad lax met Scandinavische aardappelsalade

Maak een Scandinavische aardappelsalade volgens dit recept. Leg de schijfjes in een cirkel met behulp van een garneerring.

Drapperen

Gravad lax met Scandinavische aardappelsalade

Leg hier de stukjes gravad lax overheen.

Dressing

Gravad lax met Scandinavische aardappelsalade

Maak een mooie dressing van een paar druppels azijn, wat honing...

Gravad lax met Scandinavische aardappelsalade

en een scheutje room.

Serveertip

Gravad lax met Scandinavische aardappelsalade

Laat wat dressing op de borden lekken en garneer af met een toefje dille. Klaar!

Wijntip

Gravad lax met Scandinavische aardappelsalade

Tja. Een Akvavit is natuurlijk altijd op zijn plaats. Maar als we voor wijn willen gaan wordt het moeilijker. De smaken van dit gerecht zijn enorm subtiel en verdragen nauwelijks concurrentie. We doen toch een gooi - kijk eens naar Champagne, Grüner Veltliner, droge sherry, Sancerre, Vermentino, Chenin Blanc. Wellicht zit er iets tussen van uw gading.