Recept van Matz - Scandinavische aardappelsalade

Een Noordelijk alternatief of Kartoffelsalat - Bijgerecht - 200 gram

Scandinavische aardappelsalade

Een heel simpel receptje voor het maken van een aardappelsalade op zijn Scandinavisch: een tikkeltje zuurder, een tikkeltje subtieler, een tikkeltje interessanter van smaak dan Kartoffelsalat en daarom beter te combineren bij "zachtere" smaken, zoals bijvoorbeeld gravad lax.

Ingrediënten

200 gram vastkokende Aardappel
½ tl. Komijnzaad
1 el. Sour cream
1 el. Zonnebloemolie
paar druppels Azijn
naar smaak Zout

Stap voor stap

Koken

Scandinavische aardappelsalade

Kies een stevige aardappel. Kook de aardappels in de schil tot beetgaar. Niet te zacht dus.

Afkoelen en schillen

Scandinavische aardappelsalade

Laat de aardappels afkoelen en schil je voorzichtig.

Snijden

Scandinavische aardappelsalade

Snij de aardappels in schijfjes van een halve centimeter.

Komijn

Scandinavische aardappelsalade

Doe de schijfjes in een kom en besprenkel met de komijnzaadjes.

Azijn

Scandinavische aardappelsalade

Vervolgens enkele druppels azijn. Wij hebben lindebloesemhoningazijn gebruikt maar een andere azijn met een lichte kleur kan ook. Donkere azijn verkleurt het gerecht, dat willen we niet.

Olie

Scandinavische aardappelsalade

Scheutje olie erbij.

Sour cream

Scandinavische aardappelsalade

Sour cream, 1 eetlepel. Crème fraîche, smetana of zure room kan ook. 

Spatelen

Scandinavische aardappelsalade

Spatel heel voorzichtig door elkaar met een zachte spatel. Breng op smaak met wat zout. Klaar!

Serveertip

Scandinavische aardappelsalade

Heerlijk met gravad lax. Klik hier voor het recept.