Recept van Yvonne - Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Een oud recept uit Oost-Nederland - Hoofdgerecht - 6 à 8 personen

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Een ouderwets recept uit Oost-Nederland en de Duitse grensstreek. Een echt seizoengerecht. Ga bij een boer langs in de late zomer en tik een zak spekbonen op de kop. De rest leest u in dit recept!

Ingrediënten

2 stuk(s)
per 300g
€ 2,45
. OF:
250 gram
per 1500g
€ 16,55
. OF:
250 gram
€ 14,50
1,5 kilo vastkokend Aardappel
1 kilo Spekboon
3 Ui
. Boter
. Paneermeel
naar behoeven Melk
naar smaak Zout en peper
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Garde
Koekenpan
Oven
Ovenschaal
Penseel
Spatel
Vergiet
Zeef

Stap voor stap

Aardappelen koken

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Schil de aardappels en zet ze op in ruim zout water. Kook ze gaar. Giet ze af door een vergiet en bewaar het water. Giet het water terug in de pan.

Bonen koken

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Maak de spekbonen schoon, verwijder het harde sliertje aan de zijkant (als ze dat hebben) en snij ze in gelijke stukken van 3-4 cm. Gooi ze in het kookvocht. en kook ze beetgaar. Dit duurt ongeveer even lang als sperziebonen koken.

Aardappelen scheiden

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Verdeel de aardappels in twee delen. Snij het ene deel op in schijfjes van iets minder dan 1 cm dikte.

Pureren

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Druk de andere helft aardappels door een fijne zeef met een houten lepel.

Puree afmaken

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Voeg op een matig vuur voldoende melk en boter toe en maak een gladde puree. Breng op smaak met zout.

Bonen afgieten

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Giet de spekbonen af en laat ze grondig uitlekken.

Uien stoven

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Snij de uien in halve ringen. SNij het spek in reepjes of blokjes. Stoof de uien met de spekjes in een koekenpan met dikke bodem op matig vuur.

Ovenschaal prepareren

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Beboter een ovenvaste schaal en maak een "voering" van paneermeel.

Laag 1

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Leg de stukjes aardappel op de bodem.

Laag 2

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Leg hier de helft van de gestoofde uien met de spekjes bovenop.

Laag 3

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Daarna de spekbonen.

Laag 4

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Daarna weer een laag spekjes en uien.

Gehakt bakken...

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Leg het gehakt met wat boter in een koekenpan met dikke bodem en kruid met zout en peper.

...en rul houden

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Bak het gehakt en zorg dat het rul blijft door het met een vork voortdurend om te scheppen.

Laag 5

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Voeg het gehakt toe aan de ovenschaal.

Gratinlaag opspatelen

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Smeer als laatste de puree over het gehakt. Zorg dat alles netjes wordt bedekt.

Ruitmotief

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Maak eventueel een versiering in de puree met een lange spatel. Bestrooi de puree met paneermeel.

Stoven

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Verwarm de stoofschotel. De tijd daarvoor kan verschillen van 20 minuten op 160° C (als uw bestanddelen nog warm waren) tot 80 minuten op 130° C als u bent gestart op koelkasttemperatuur. Kerntemperatuur moet boven de 60° C liggen. Zet de laatse 5-7 minuten de grill aan voor een gekleurd korstje. Klaar!

Serveertip

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Heerlijk met ouderwetse jus.

Wijntip

Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen

Eigenlijk zou een mooi Hollands biertje niet misstaan. Een wit biertje, misschien.