Recept van Yvonne - Stoofschotel met spekbonen, gehakt, spekjes en aardappelen
Een oud recept uit Oost-Nederland - Hoofdgerecht - 6 à 8 personen

Een ouderwets recept uit Oost-Nederland en de Duitse grensstreek. Een echt seizoengerecht. Ga bij een boer langs in de late zomer en tik een zak spekbonen op de kop. De rest leest u in dit recept!
Ingrediënten
Maak een keuze: |
|||
2 stuk(s) |
per 300g
|
€ 2,80 | |
2 stuk(s) |
per 300g
|
€ 2,60 | |
600 gram | Zelf gedraaid rundergehakt (klik voor advies) | ||
600 gram | Zelf gedraaid half-om-halfgehakt (klik voor advies) | ||
600 gram | Zelf gedraaid varkensgehakt (klik voor advies) | ||
Maak een keuze: |
|||
250 gram |
per 1500g
|
€ 21,45 | |
250 gram |
|
€ 18,55 | |
En verder: |
|||
naar behoeven | Melk | ||
1,5 kilo vastkokend | Aardappel | ||
1 kilo | Spekboon | ||
3 | Ui | ||
. | Boter | ||
. | Paneermeel | ||
naar smaak | Zout en peper | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Garde | |||
Koekenpan | |||
Oven | |||
Ovenschaal | |||
Penseel | |||
Spatel | |||
Vergiet | |||
Zeef |
Stap voor stap
Aardappelen koken

Schil de aardappels en zet ze op in ruim zout water. Kook ze gaar. Giet ze af door een vergiet en bewaar het water. Giet het water terug in de pan.
Bonen koken

Maak de spekbonen schoon, verwijder het harde sliertje aan de zijkant (als ze dat hebben) en snij ze in gelijke stukken van 3-4 cm. Gooi ze in het kookvocht. en kook ze beetgaar. Dit duurt ongeveer even lang als sperziebonen koken.
Aardappelen scheiden

Verdeel de aardappels in twee delen. Snij het ene deel op in schijfjes van iets minder dan 1 cm dikte.
Pureren

Druk de andere helft aardappels door een fijne zeef met een houten lepel.
Puree afmaken

Voeg op een matig vuur voldoende melk en boter toe en maak een gladde puree. Breng op smaak met zout.
Bonen afgieten

Giet de spekbonen af en laat ze grondig uitlekken.
Uien stoven

Snij de uien in halve ringen. SNij het spek in reepjes of blokjes. Stoof de uien met de spekjes in een koekenpan met dikke bodem op matig vuur.
Ovenschaal prepareren

Beboter een ovenvaste schaal en maak een "voering" van paneermeel.
Laag 1

Leg de stukjes aardappel op de bodem.
Laag 2

Leg hier de helft van de gestoofde uien met de spekjes bovenop.
Laag 3

Daarna de spekbonen.
Laag 4

Daarna weer een laag spekjes en uien.
Gehakt bakken...

Leg het gehakt met wat boter in een koekenpan met dikke bodem en kruid met zout en peper.
...en rul houden

Bak het gehakt en zorg dat het rul blijft door het met een vork voortdurend om te scheppen.
Laag 5

Voeg het gehakt toe aan de ovenschaal.
Gratinlaag opspatelen

Smeer als laatste de puree over het gehakt. Zorg dat alles netjes wordt bedekt.
Ruitmotief

Maak eventueel een versiering in de puree met een lange spatel. Bestrooi de puree met paneermeel.
Stoven

Verwarm de stoofschotel. De tijd daarvoor kan verschillen van 20 minuten op 160° C (als uw bestanddelen nog warm waren) tot 80 minuten op 130° C als u bent gestart op koelkasttemperatuur. Kerntemperatuur moet boven de 60° C liggen. Zet de laatse 5-7 minuten de grill aan voor een gekleurd korstje. Klaar!
Serveertip

Heerlijk met ouderwetse jus.
Wijntip

Eigenlijk zou een mooi Hollands biertje niet misstaan. Een wit biertje, misschien.