Recept van Mats - Tagliata met gesauteerde snijbiet

Tagliata di manzo e bieta ripassata in padella - Hoofdgerecht - 4 personen

Tagliata met gesauteerde snijbiet

Tagliata is een veel voorkomend gerecht in de betere Italiaanse restaurants. Het betekent eigenlijk niets mee dan "gesneden". Wat ermee bedoeld wordt is een in reepjes gesneden, geroosterd stuk rundvlees, meestal de "costata" (rib-eye), de lombo (lende) of de "fiorentina" (T-bone). Tagliata is vrij makkelijk te maken. De truc is te leren wanneer u het vlees aan moet snijden en moet serveren, voordat het doorslaat en/of teveel afkoelt. 

Voorbereiding:
Was de snijbiet heel zorgvuldig. Kook hem, liefst in een wok, in aanhangend water, ongeveer 10 minuten. Giet af en laat afkoelen. Eventueel kunt u de biet iets kleinsnijden. Kruid het vlees. Heeft u even geen echte Aceto Balsamico Tradizionale die Modena D.O.P in huis, maak dan een mengsel van huis-tuin-en-keukenbalsamico en de honing. Voeg wat olijfolie toe en breng op smaak met zout. De bedoeling zo een smaakmaker te verkrijgen die als goedkopere variant van echte pure, maar ook peperdure, Aceto Balsamico Tradizionale di Modena moet dienen: de saus moet dus aan de stroperige kant zijn, eerder zoet dan zuur smaken en mooi gebalanceerd zijn. Knijp wat knoflook over het vlees en wrijf het in met olijfolie.

Bereiding:
Braad het vlees op een matige barbecue of grillplaat, ongeveer 4 minuten aan beide zijden. Leg het op een warm bord, bedek met aluminiumfolie en laat 5 minuten doorrijpen. Ondertussen maakt u in een wok of koekenpan wat olijfolie heet. Hierin doet u de hele teentjes knoflook. Zodra deze beginnen te kleuren verwijdert u ze uit de pan en voegt u de (goed uitgelekte) snijbiet toe. Blijf omscheppen op een stevig vuurtje tot de snijbiet heet is. Breng op smaak met peper en zout. Klaar!

Serveertip:
Snij nu het vlees in reepjes en serveer zo snel mogelijk met de balsamicodressing. Een in de schil gekookte aardappel is hier erg lekker bij.

Wijntip:
Een stevige rode, die zowel tegen het zoetzure van de balsamicodressing als de ronde smaak van het vlees kan: Een Lacrima di Morro d’Alba, of natuurlijk een Toscaan, een Brunello di Montalcino bijvoorbeeld.

mats

Ingrediënten

Maak een keuze:

2 stuk(s)
per 500g
€ 14,75
700 g
per 1000g
€ 33,75
3 stuk(s)
per 275g
€ 8,35
3 stuk(s)
per 250g
€ 9,30
3 stuk(s)
per 275g
€ 8,05
700 g
per 1000g
€ 28,65
700 g
per 1600g
€ 42,60
2 stuk(s)
Rib-eye grain fed Australisch
per 350g
4 stuk(s)
per 200g
€ 9,80
1 stuk(s)
per 1100g
€ 31,55
2 stuk(s)
per 450g
€ 12,15
3 stuk(s)
per 275g
€ 18,10
2 stuk(s)
per 500g
€ 15,20
2 stuk(s)
per 400g
€ 12,15
700 g
per 1000g
€ 38,80
700 g
per 1000g
€ 29,50
3 stuk(s)
per 250g
€ 8,05
3 stuk(s)
per 250g
€ 7,80
3 stuk(s)
per 250g
€ 10,55
3 stuk(s)
per 250g
€ 8,45
4 stuk(s)
per 150g
€ 5,75
4 stuk(s)
per 225g
€ 8,95

En verder:

200 g Snijbiet
2 Hele teentjes knoflook
naar smaak Knoflook uit de pers
1 Olijfolie
1 el. Honing
1 Rozemarijn
naar smaak Zout&peper uit de molen
2 el. Balsamico
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Grillplaat
Aluminiumfolie