Recept van Yvonne - Pomme duchesse

Bijgerecht - 1 kilo

Pomme duchesse

Pomme duchesse, ook wel hertoginnenaardappels, zijn rozetjes van aardappelpuree die erg mooi serveren en prima passen bij allerlei gerechten. Ze zijn een lust voor het oog, doen chique aan en zijn berelekker door de unieke smaakbeleving van krokant aan de buitenkant en zacht van binnen.

Het geheim van pomme duchesse is de puree: een "gewone puree" is te zacht - dan kan de pomme duchesse in de oven gaan uitlopen en dat is niet de bedoeling.

Ingrediënten

100 gram Boter
1 Ei
4 Eidooiers
1 kilo Vastkokende aardappel

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Spuitzak met kartelmond
Bakblik
Oven
Spatel
Bakpapier of
Bakvel (siliconen bakvel)
Zeef

Stap voor stap

Koken en afgieten

Pomme duchesse

Schil de aardappels en verwarm de oven op 200℃. 
Kook de aardappel beetgaar en laat ze lang uitlekken. Even nadrogen in de oven kan geen kwaad. Als u zeker wilt zijn dat ze overal even gaar zijn is het verstandig ze voor het koken in kwarten te snijden.

Pureren

Pomme duchesse

Aardappel door een zeef drukken met de bolle kant van een lepel.

Monteren

Aardappel vermengen met de boter op een laag pitje. Pit uitdoen en de ei + eidooiers toevoegen. Spatelen, niet kloppen, tenzij u heel luchtige pomme duchesse wilt. Hou wat losgeklopt ei achter voor het doreren (bestrijken met ei om een goudgele verkleuring in de oven te verkrijgen) van de pommes duchesse .

Afkoelen, opspuiten

Pomme duchesse

Laat het mengsel wat afkoelen en doe het over in een spuitzak. Spuit rozetjes op een bakplaat. U kunt deze óf beboteren, óf voorzien van bakpapier, óf van een bakmat. 

Bakken

Plaats de bakplaat in de oven en bak de pomme duchesse mooi goudbruin en warm van binnen. Klaar!