Recept van Yvonne - Groenteterrine

Vegetarisch bijgerecht of tussendoortje - Bijgerecht - 1 kilo

Groenteterrine

Zo'n groenteterrine - niks aan om te maken, hartstikke mooi op tafel - dat is een mooie begeleiding voor het soort momenten, wanneer een aardappeltje en een sperzieboontje nét niet afdoende zijn. We nemen u stap voor stap mee in deze reis naar een weergaloos bijgerecht.

Voorbereiding:
Oven verwarmen op 180 °C.

Ingrediënten

30 gram Boter
3 Eieren
400 gram schoon Winterpenen
500 gram uitgelekt Spinazie
400 gram Courgettes
3 el. Crème fraîche
Naar smaak Zout en witte peper

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Braadslee voor de bain-marie
Terrine of
Bakvorm
Staafmixer of
Groentenmolen
Zeef
Mengkom 3
Paletmes

Stap voor stap

Groenteterrine
  • Maak de wortels schoon
  • Was de courgettes
  • Snij de wortel en de courgettes in schijfjes

Recept groenteterrine

Groenteterrine
  • Was de spinazie, stoof de bladeren in een klein beetje kokend water (5 minuten).
  • Giet af, spoel af onder koud water en druk met de hand zoveel mogelijk water uit de spinazie. 

 

Groenteterrine
  • Gaar de wortel in een stoompan of in water. 
  • Giet ze af als ze gaar zijn 

Groenteterrine

Kook de courgettes op dezelfde manier

Groenteterrine

Laat de courgettes goed uitlekken in een zeef

Groenteterrine

Maak puree van de drie soorten groenten met behulp van een groentemolen of een staafmixer.

Groenteterrine

Voor een nog zachtere massa kunt de verschillende soorten puree nog even met de bolle kant van een lepel door een zeef drukken. 

Groenteterrine

Voeg aan elke puree een losgeklopt ei, een lepel crème fraîche en zout/peper naar smaak toe. 

Recept groenteterrine

Groenteterrine

Vermeng goed. 

Groenteterrine

Beboter de vorm

Groenteterrine

Giet nu de verschillende purees na elkaar in een cakevorm. 

recept groenteterrine

Groenteterrine
  • Zet een braadslee, tot ⅓ gevuld met kokend water, in het midden van de oven.
  • Zet de terrine of cakevorm met de groentepuree daar in en gaar in 30 minuten.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Hierdoor stijft de terrine ook iets op.

Groenteterrine

Snij in mooie plakken met een warm paletmes en serveer als bijgerecht of garnituur. Kan koud, kan warm.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant