Recept van Mats - Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

met heerlijke garnituur - Bereidingsadvies - 6-10 personen

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Altijd feest
Thanksgiving, Kerst, Oud en Nieuw, kalkoen hoort erbij. Velen vinden het heerlijk maar niet iedereen weet hoe je zo'n "gevaarte" klaarmaakt. Nog minder mensen vinden het leuk werk. En toch kan het echt simpel! Pak een gevulde, ontbeende kalkoen van meerdanvlees.nl en uw halve werk is al af!

Bereidingsadvies
De kalkoen die we in dit recept gebruiken is eigenlijk al zo goed als klaar. Dat is ook de insteek. We kunnen u dus eigenlijk alleen een suggestie doen voor de bereidingswijze en voor de garnituur. Nou, en dat doen we dan ook maar. Komt ie!

Bereidingswijze
Volg nauwkeurig de stappen hieronder. Omdat de kalkoen al ontbeend en gevuld is, hoeft u hem eigenlijk alleen nog maar te braden. Wat kunt u dus nog verkeerd doen? Juist, het braden...maar daar gaan we u mee helpen.

Garnituur
Kalkoen eet je niet zo snel in de zomer. Ja, kalkoenborst op brood natuurlijk wel. Maar zo'n vogel uit de oven is toch meer iets voor de donkere dagen. Wij adviseren daarom ook om een garnituur samen te stellen die de smaken en kleuren van de winter en de herfst terugbrengt op het bord. U kunt alle kanten uit. Wij hebben voor dit recept gekozen voor noten, geweld fruit, spruitjes en aardappels, met zalige gestoofde sjalotjes. Dit alles laten we langzaam meegaren, zij aan zij met de kalkoen. Alles mooi laten stoven, alle smaken vloeien in elkaar over.
Dikke sokken, een boswandeling, glühwein (klik op de link voor het recept)....en dan deze kalkoen. Heerlijk!

Ingrediënten

1 stuk(s)
per 3000g
€ 59,90
1 stuk(s)
€ 1,25
1 flinke scheut Olijfolie
paar takjes indien nodig Rozemarijn

Voor de garnituur:

100 gram Gemengde ongezouten noten
350 gram Sjalot
250 gram Spruitjes
450 gram Roseval krielaardappel
250 gram droog Tutti frutti
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Braadslee
Oven
Kernthermometer
Penseel

Stap voor stap

Cold turkey

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Hier begint het. Leg de kalkoen, vleugels omhoog, op de werkbank. Verwarm de heteluchtoven voor op 150 ℃ . Rek in het midden. Hou een bakblik of braadslee bij de hand.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Giet een scheutje olijfolie over de buik van de kalkoen en....

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

...wrijf het vel in met een vlakke hand.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Draai de kalkoen om en leg hem in de braadslee. Weer een beetje olie op de huid, weer wrijven.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Kruid de kalkoen met onze heerlijke meerdanclees.nl kruidenmix, met zout en peper, of met uw eigen rub. Kruiden HOEFT niet, de kalkoen is binnenin al redelijk pittig gekruid, maar het MAG wel.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Op de vorige afbeelding is te zien dat de huid op de rug van de kalkoen iets beschadigd is. Dat komt voor in de beste poeliersfamilies. Geen paniek, is helemaal niet erg. Wel kan door zo'n gaatje de vulling "ontsnappen" wanneer deze in de oven gaat opwarmen en uitzetten. De oplossing is simpel: pak een paar takjes rozemarijn, snij er een "speerpuntje" aan, trek de randen van het gaatje naar elkaar toe en en steek daar de rozemarijnstokjes doorheen. Kind kan de was doen. Zie afbeeldingen:

   Rozemarijn rijgen         Rozemarijn rijgen             

Zet de braadslee daarna in de oven. Reken op een uur of 3 bereidingstijd. Een kernthermometer is geen overbodige luxe! 

We hebben nog zat te doen

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Zorg dat u alle ingrediënten voor de garnituur bij de hand heeft. Maak de sjalot en de spruiten schoon en was de aardappelen. Wij hebben gekozen voor paarse spruiten maar groene kan natuurlijk ook. We hebben roseval krielaardappelen genomen maar andere kleine aardappels zijn ook goed.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Doe de tutti-frutti en de noten in een pan met laag water en breng aan de kook. Draai de warmtebron uit en laat minstens een uur trekken en wellen. 

Tutti frutti wellen

Halverwege....

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Kijk na anderhalf uur even hoe het uw kalkoen vergaat. Haal de braadslee uit de oven, giet nog een scheut olijfolie over de rug en penseel het voorzichtig uit met een penseeltje (liefst siliconen).

Kalkoen halverwege bestrijken

Een uur van tevoren....

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Een uur voor het einde gaat de oven naar 160  ℃. Pak de garnituur er nu bij, die inmiddels klaar is voor verwerking.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Vermeng alle ingrediënten van de garnituur met de tutti-frutti en het bijbehorende vocht. Zouten naar smaak.

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Haal de kalkoen uit de oven. Voeg de garnituur met vocht en al bij de kalkoen in de braadslee en zet de braadslee terug in de oven. Tijd om de tafel te dekken....

Meten is weten

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Na een uurtje is het tijd om de kerntemperatuur van de kalkoen te meten. Wij raden aan een kerntemperatuur van 60 ℃ aan te houden. Heeft u de temperatuur bereikt, dan mag de kalkoen uit de oven. Laat hem even rusten, minuutje of tien, op een rustig plekje van uw werkbank, om alle sappen nog eens goed door het vlees te laten trekken. En dan...aan tafel!

Serveertip

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Maak een mooie dekschaal op. Leg de kalkoen erin, zeef het kookvocht uit de garnituur, doe de garnituur bij de kalkoen en serveer het kookvocht apart als jus.

Wijntip

Gevulde, ontbeende kalkoen uit de oven

Hoop smaken door elkaar, hoop structuren, zoet en zout, stevig en zacht, allerlei belevingen in één. Daar hoort wijn met karakter bij. Wit of rood, het kan allebei: belangrijker is diepte, in bouquet. Niet te droog, niet te frivool, maar wel goed gekruid en stevig. Voor de witte wijn raden wij aan op zoek te gaan in de Provence of de Jura, of, beter nog, de Bourgogne: een mooie Mâcon, Meursault of Pouilly Fuissé, bijvoorbeeld. Bij de rode wijn denken we aan meerdere streken, en dan de wat pittigere wijnen - de Pinot Noir uit de Elzas, de Gevrey-Chambertin uit de Bourgogne, de Chinon uit het Loiredal.