Recept van Mats - Chili con carne

Texas of zijn mooist - Hoofdgerecht - 6 personen

Chili con carne

Yep, Texas. De meesten denken dat deze schotel met bonen en vlees Mexicaans is. Nee hoor, het is een gerecht dat stamt uit Texas. Sterker nog: het is officieel het staatsgerecht van Texas. De eerste keer dat het opdook in grote hoeveelheden was in het leger, in de grensstreek tussen Texas en Mexico, in de 19e eeuw. Er is op internet een felle discussie te vinden over wat nou eigenlijk het originele recept is, of er nou wel of geen tomaat in hoort, enfin - een heel gedoe. Wij gaan voor een gulden middenweg - een heerlijke chili con carne waar uw tafelgenoten het nog lang over zullen hebben.

Cowboyhoed

Ingrediënten

1 stuk(s)
per 500g
€ 4,55
. Of:
500 gram, in kleine blokjes van 1x1x1cm
per 1600g
€ 23,40
. Of:
500 gram, in kleine blokjes van 1x1x1cm
per 3000g
€ 68,95

En verder:

1 grote, in halve ringen Ui
2 tn. Knoflook
2 el. Olijfolie
1, in halve ringen Rode paprika
200 ml Sugo, Italiaanse tomatensaus
2 el. Chilisaus
1 tl. Gemalen komijn
1 tl. Gemalen koriander
1 blaadje Laurier
2 el. Bloem
400 gram Rode kidneybonen
naar smaak Tabasco
naar smaak Peper en zout

Voor de garnituur:

1 kilo Witte rijst
Producten

Stap voor stap

Voorbereiding

Was de bonen en zet ze te wellen in ruim koud water. Minstens 1 nacht. Begint u met bonen uit blik, dan komen ze pas later in het spel. Bonen kunt u kiezen, het hoeven niet specifiek kidney beans te zijn, borlotti of zwarte bonen zijn in dit recept ook heerlijk.

Bereiding:

Bak het vlees aan in de olijfolie. Voeg de halve uienringen en de paprika toe. Hak de knoflook fijn en voeg toe. Schep goed door elkaar tot de ui glazig wordt. Voeg nu de komijn en de gemalen koriander toe. Laat even stoven.

Voeg de sugo toe (of een mengsel van rijpe tomaat en tomatenpasta, of passata di pomodoro). 

Wel of geen bonen uit blik?

Heeft u gekozen voor gedroogde bonen, dan mogen ze nu in de pan. Zo niet, laat u ze nog even achterwege. Stoof de inhoud van de pan tot het vlees en de bonen gaar zijn. Wat het vlees betreft, in het geval van gehakt zal dat niet lang duren, in het geval van de brisket in blokjes moet u rekenen op een uur of meer. Regelmatig omscheppen en vocht (water) toevoegen indien nodig. Als zowel de bonen (als u die er al in heeft zitten) en het vlees gaar zijn, kunnen we verder. Had u de bonen uit blik? Dan mogen ze er nu bij. Uit laten lekken, toevoegen, even omscheppen en warm laten worden.

Afmaken en serveren

Breng op smaak met chilisaus, Tabasco, peper en zout. Serveren met witte rijst of tortilla's. Vaak wordt dit gerecht ook geserveerd samen met salsa en guacamole. Klaar!