Recept van Erik - Tafelspitz Wiener Art

Uit de Oostenrijkse keuken - Hoofdgerecht - 4 personen

Tafelspitz Wiener Art

Een heerlijke maaltijd met gekookt runderbloemstuk of kalfsonderrib, geserveerd met mierikswortelsaus. Voor velen even wennen, niet iedereen is fan van gekookt vlees, maar dit is echt de moeite waard! Waan je op een zomers terras in Wenen en geniet.

Sahnemeerrettich
Bij dit gerecht serveert men een koude saus op basis van mierikswortel. Deze is in Duitsland en Oostenrijk overal te koop. Ze;f maken is makkelijk. Klik op de link in de ingrediëntenlijst voor het recept.

Sahnemeerrettich

Ingrediënten

Maak uw keuze:

1 stuk(s)
per 1500g
€ 22,75
1 stuk(s)
per 1600g
€ 24,85

En verder:

250 gram
per 500g
€ 1,75
250 gram
per 500g
€ 2,15

Voor het boeket:

1 Prei
1 Winterpeen
1 Bosui (groene gedeelte)
150g Knolselderij
8 Peperkorrels
1 Sjalot
5 Jeneverbes
½ el. Mosterdzaad
naar smaak Zout

Voor de garnituur:

5 el. Vers gehakte bieslook
2 stengels Bleekselderij
2 Winterpeen
2 Vastkokende aardappel
2 Preistengels (witte gedeelte)
4 Bosuien (witte gedeelte)
¼ Bloemkool

De mierikswortelsaus:

250 ml Klik hier voor recept
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Chinoise 1
Faitout 2
Schuimspaan 1

Stap voor stap

Voorbereiding:

Breng 2,5 liter water aan de kook. Spoel het vlees en de mergpijpen af onder koud water. Snij de groenten voor het boeket (hoeft niet erg precies). Voeg alle ingrediënten (behalve de garnituur en de bieslook) bij het kokende water. Geen zout toevoegen! Laat het geheel zachtjes pruttelend 4 uur koken. Schuim regelmatig af met een schuimspaan. Snij ondertussen de garnituur in beetklare stukken.

Bereiding:

Na het koken het staartstuk uit de pan halen en ontdoen van eventuele restjes van het boeket. De bouillon zeven en overgieten in twee schone pannen: een om de garnituur in te koken, een om het vlees op een laag pitje in warm te houden. De garnituur kookt u door de bouillon licht te zouten en groente daarin te koken. Denk eraan dat de kooktijd afhangt van de soort groenten (de ene is eerder gaar dan de ander) en de grootte van de stukken. Kook dus geleidelijk en met inzicht zodat alles op hetzelfde moment beetgaar is. Klaar!

Serveertip:

Tafelspitz Wiener Art

Snij de Tafelspitz in dikke plakken tegen de draad in. Serveer deze met wat bouillon en met de garnituur. Bestrooi met de bieslook. Serveer er apart wat mierikswortelsaus bij.

Wijntip:

Tafelspitz Wiener Art

Natuurlijk een Oostenrijkse! Wit of rood - kan allebei. Een Grüner Veltliner, een Weissburgunder, of een Blauburgunder!