Recept van Erik - Gekonfijte zilverui
een Franse slow-cookinglekkernij - Garnituur - Zoveel als nodig

Zilveruien van een heel klein formaat. Bij ons verdwijnen ze meestal in een pot met zuur. Ze verdienen beter. Het zijn uien, natuurlijk, maar ze zijn wel zachter van smaak dan de meeste uien. Ze zijn daarom zeer geschikt om te worden gestoofd, gekonfijt.
Ingrediënten
25 ml per 100g zilverui | Rode wijn | ||
naar behoeven | Boter | ||
naar smaak | Zout en witte gemalen peper | ||
zoveel als u nodig heeft | Zilverui | ||
1 tl. per 100g zilverui | Basterdsuiker |
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Cocotte |
Stap voor stap
Voorbereiding:
Schil de uitjes. Ga voorzichtig te werk want we gaan ze in hun geheel konfijten.
Hoeveelheid boter, wijn en suiker:
Hoe meer zilveruien u neemt, des te minder (in verhouding) wijn, boter en suiker u nodig zult hebben. Let erop, dat, hoe dan ook, de zilveruien nét onder staan. Het hangt dus ook sterk af van de grootte van uw pan.
Aanfruiten

Doe de boter in een cocotte en laat hierin de zilveruien even aanfruiten.
Suiker erbij

Als ze bruin gaan kleuren zet u het vuur lager. Voeg de suiker toe.
Karamelliseren

Laat het geheel karamelliseren maar let erop dat het niet aanbrandt. Roer voortdurend door.
Afblussen en reduceren

Blus de boter af met de wijn en laat de wijn indampen tot de helft.
Stoven

Dek de pan af en zet de uien op een zeer laag pitje.
Voilà!

Laat net zolang stoven tot de uien gaar en zacht zijn en de saus stroperig is geworden. Breng op smaak (voorzichtig) met zout en een minuscuul snufje peper. Klaar!
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant