Recept van Mats - Spaghetti met tomatensaus

Spaghetti al sugo - Pastagerecht - 4 personen

Spaghetti met tomatensaus

Pasta al sugo. Of, voluit, pasta e salsa di pomodori: het gerecht van alle dag; het typische bord met pasta dat de Italiaan met gemak elke dag wel lust; het zoethoudertje voor de middag wanneer de kinderen uit school komen; een tussendoortje; een snack na het theater; een gerecht voor de lunchpauze... pasta e sugo is een begrip in Italië, een life style, meer dan een gerecht.
Sugo is een basissaus van tomaat. Het recept vindt u hier. Italianen hebben het altijd in huis. 
De meest verkochte vormen van pasta zijn spaghetti en maccheroni. Beide pastasoorten zijn geschikt voor sugo. Wij hebben in dit recept gekozen voor spaghetti.

NB: Pastagerechten zijn in de Italiaanse keuken doorgaans voorgerechten. Ze worden ook op de menu's van de meeste restaurants in één adem genoemd met de soepen die op de kaart staan: paste e minestre. Juist daarom wordt in het algemeen een ideale hoeveelheid pasta van 100 gram per persoon aangehouden in recepten. Gaat u voor pasta als hoofdgerecht - dan kunt u iets meer nemen. De Italianen zullen het u niet kwalijk nemen, die kunnen het hebben. De Italianen hebben lang geleden al besloten dat het met ons Nederlanders, culinair gesproken, nooit meer goed komt...

Ingrediënten

400 gram Spaghetti
200 ml Sugo (klik voor recept)
om te raspen Parmezaanse kaas
1 Olijfolie
1 Sale grosso (grof zout)
. Water

Voor de versiering:

paar blaadjes Verse basilicum

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Rasp
Soeppan
Vergiet

Stap voor stap

Ruim zout water

Spaghetti met tomatensaus

Zet een pan met rijkelijk water op. Pasta moet kunnen zwemmen, anders kookt en gaart het onregelmatig. Voeg een handjevol grof zout toe aan het water en breng aan de kook.

Hoeveel pasta?

Spaghetti met tomatensaus

Weeg de spaghetti af op een weegschaal of, als u al een expert bent, ga dan af op uw gevoel en jarenlange ervaring. Spaghetti al sugo is een voorgerecht. 100 gram pasta per persoon is voldoende.

De waaiertruc

Spaghetti met tomatensaus

Zet de spaghetti rechtop in het kokende water en...

Spaghetti met tomatensaus

...laat abrupt los. Er vormt zich, wellicht na enig oefenen, een waaier. Deze zorgt ervoor dat de spaghetti op een gecontroleerde, geleidelijke manier in het kokende water glijdt en dus overal even snel en goed gaart.

Koken

Spaghetti met tomatensaus

Kook de spaghetti en schep af en toe om. Probeer vanaf de 8ste minuut kooktijd om de minuut een sliertje om de juiste garingsgraad in de gaten te houden

Afgieten

Spaghetti met tomatensaus

Als de spaghetti "al dente" zijn, oftewel beetgaar, dan kunt u ze afgieten. U moet nu niet treuzelen en doorpakken, anders gaat de pasta kleven.

Portioneren

Spaghetti met tomatensaus

Verdeel de pasta snel op de borden.

Sugo erover

Spaghetti met tomatensaus

Schep de warme tomatensaus over de pasta.

Il formaggio

Spaghetti met tomatensaus

Rasp de harde kaas over de spaghetti.

Filo d'olio

Spaghetti met tomatensaus

De filo d'olio, letterlijk een draadje olie, is een extra lekkernij die vaak wordt ingezet: men giet een haardun straaltje goede extra vergine olijfolie over de pasta voor nog meer smaak.

Garneer af met een blaadje basilicum. Klaar! A tavola! Buon appetito!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant