Recept van Mats - Iberico varkenswang in rode wijn

Carrilleras de cerdo ibérico al vino tinto - Hoofdgerecht - 8 à 10 personen

Iberico varkenswang in rode wijn

Ja, varkenswang ja.... Heerlijk!! Het zijn de kaakspieren van het varken, in dit geval van het Iberico-varken. Een prima spier voor allerlei slow-cookingexperimentne. Deze stoofpot uit de Spaanse keuken is echter alles behalve een experiment. De befaamde carrilleras de cerdo ibèrico zijn een geliefd stoofgerecht in Spanje. Iets exotisch in deze variant zijn de kaneel en steranijs maar geloof me: daar krijgt u geen spijt van!

Mats eet smakleijk

Signatuur Mats

Ingrediënten

1200 gram
per 2000g
€ 50,65
1 stuk(s)
€ 1,25
1 Prei
2 stengels Bleekselderij
2 Rode uien
3 tn. Knoflook
1 Steranijs
flinke scheut Olijfolie
1 stokje Kaneel
15 korrels Zwarte peper
1 el. Rietsuiker
naar behoeven Bloem
2 takjes Tijm
3 blaadjes Laurier
1 Winterpeen
1 takje Rozemarijn
naar smaak Grof zeezout
600 ml Runderbouillon (klik voor recept)
600 ml Rode wijn

Voor de garnituur:

1 kilo Aardappelpuree (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Schuimspaan
Cocotte
Staafmixer

Stap voor stap

1,2,3,4,5

Iberico varkenswang in rode wijn
  1. Droog de wangen met keukenpapier
  2. snij vliezen en overtollig vet weg met een scherp mes
  3. Kruid met onze meerdanvlees.nl kruidenmix of uw eigen samenstelling. Peper en zout kan ook
  4. Bestuif met bloem en
  5. Klop overtollig bloem van de wangen af

Iberico varkenswang in rode wijn

Laat de wangetjes even rusten. Snij ondertussen de groenten in niet al te grove stukken. 

Iberico varkenswang in rode wijn

Zorg ervoor dat u de groenten ongeveer even groot snijdt.

Iberico varkenswang in rode wijn

Doe olie in een cocotte of braadpan, laat heet worden op hoog vuur en braad de wangen aan een kant aan.

Iberico varkenswang in rode wijn

Draai ze om en braad de andere zijde ook. Haal ze uit de pan en laat ze rustig liggen op een plaats op kamertemperatuur.

Iberico varkenswang in rode wijn

Doe in dezelfde cocotte en dezelfde olie en met hetzelfde vuur nu de groenten in de pan.

Iberico varkenswang in rode wijn

Schep een paar keer goed rond.

Iberico varkenswang in rode wijn

Voeg nu de rozemarijn, tijm en laurier toe.

Iberico varkenswang in rode wijn

Blijf 10 minuten lang roeren tot alle sappen mooi verdeeld zijn.

Iberico varkenswang in rode wijn

Voeg nu de kaneel, rietsuiker en steranijs toe. Roer weer een minuut of tien en laat het meeste vocht uit de groenten en kruiden verdampen.

Iberico varkenswang in rode wijn

Verwijder nu de rozemarijn en de tijm.

Iberico varkenswang in rode wijn

Voeg het vlees toe. Verlaag de warmtebron.

Iberico varkenswang in rode wijn

Voeg de wijn...

Iberico varkenswang in rode wijn

...en de bouillon toe.

Iberico varkenswang in rode wijn

Alles staat nu mooi onder vloeistof. Sluit de pan niet af. Hou het mengsel tegen de kook aan en stoof 2 uur lang op een laag vuurtje.

Iberico varkenswang in rode wijn

Verwijder na deze 2 uur de kaneel, de laurier en de steranijs.

Iberico varkenswang in rode wijn

Controleer met een vork of de wangen mals en gaar zijn. Verwijder ze daarna uit de pan.

Iberico varkenswang in rode wijn

Vermeng alles met een staafmixer tot een mooie, gladde saus is ontstaan. Dit kan eventueel ook in een blender. Mocht u de saus te dun vinden, reduceer deze dan door hem op een hoog vuur in te dampen. Let wel op - water verdampt, zout niet - uw gerecht wordt dus zouter als u het inkookt.

Iberico varkenswang in rode wijn

Leg de wangen nu terug in de saus. Sluit de pan af met een deksel en laat  30 minuten rusten voor u serveert.

Serveertip

Iberico varkenswang in rode wijn

Serveer met aardappelpuree. Klik hier voor een recept.

Wijntip

Iberico varkenswang in rode wijn

Om in hetzelfde thema te blijven - een mooie rode Tempranillo uit de Extremadura, de geboorteregio van het ibericovarken. Kunt u voor dit recept trouwens ook prima in de saus gebruiken!