Recept van Yvonne - Sinaasappelmarmelade

Olde English Marmelade - Conserveren - 1-1,5 liter

Sinaasappelmarmelade

Heerlijk en leuk om te doen: echte ouderwetse Engelse sinaasappelmarmelade! Er zijn verschillende methodes om marmelade te maken. Ik vind deze de lekkerste. Vaak begint men met hele sinaasappels die in hun geheel worden gekookt. Hierdoor verkrijgt men water dat naar sinaasappel smaakt als basis voor de confituur. Niks mis mee, maar ik gebruik liever sinaasappelsap, al is dat dan wel gefilterd (om de jam mooi helder te houden). Enfin, enough said. Aan het werk!

Ingrediënten

2 kilo Sinaasappel
4 Sinaasappelschil
750 gram Geleisuiker

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Neteldoek
Zeef
Wekpot 4-10
Faitout
Cocotte
Citruspers

Stap voor stap

Jus d'orange

Sinaasappelmarmelade

Boen de schil van de sinaasappels zo grondig mogelijk schoon onder koud water, met een borstel. Pers de sinaasappels vervolgens uit. Snij de schillen van 4 sinaasappels in vieren, verwijder de kroontjes, verwijder het witte gedeelte van de schil door er plat met een mes langsheen te snijden en snij de dunne oranje schil vervolgens in ragfijne sliertjes. Leg aan de kant.

Scheiding van het vocht

Sinaasappelmarmelade

Op deze afbeelding laat ik u even zien welk gedeelte we willen gebruiken: ik heb een paar flessen sinaasappelsap een tijdje laten staan. Zoals u ziet zakt het vocht naar beneden en blijft het vruchtvlees drijven. Wat wij gaan gebruiken is het onderste gedeelte - het vocht. Hoe krijgen we dat gescheiden? Eenvoudig: leg een stuk schoon kaasdoek (ook wel neteldoek) in een zeef en zeef het vruchtvlees uit het sap. Niet weggooien! Kun je heerlijk cake van maken (maar dat is een ander verhaal).

U heeft wekpotten nodig. die zijn te koop in verschillende huishoudelijke winkels. U kunt ook gerust uw eigen glazen potjes van HAK sparen, die zijn net zo goed. Wel heel goed schoonmaken: oneffenheden waardoor lucht kan ontsnappen en bacteriën zijn de grootste vijanden van ingemaakt voedsel!

Koken

Sinaasappelmarmelade

Het gezeefde sap zetten we op het vuur in een cocotte. Breng aan de kook en verlaag de warmtebron. Laat zachtjes pruttelen.

Geleisuiker

Sinaasappelmarmelade

Voeg de geleisuiker toe en door even goed door elkaar.

Zest

Sinaasappelmarmelade

Voeg de sinaasappelschil toe aan het kokende mengsel.

20-30 minuten

Sinaasappelmarmelade

Laat het geheel zo'n 20 à minuten zachtjes koken tot de zest (sliertjes schil) gaar is.

Wekpotten

Sinaasappelmarmelade

Zoek ondertussen een voldoende aantal wekglazen bijeen, was deze goed af, verwijder alle zeepresten door goed na te spoelen en...

Sinaasappelmarmelade

...leg de potten en de deksels in een grote pan met water om ze te steriliseren. Breng aan de kook en laat minstens 5 minuten koken.

Vullen

Sinaasappelmarmelade

Haal de potten uit het kokende water wanneer de marmelade klaar is en vul ze.

Sinaasappelmarmelade

Sluit de wekglazen onmiddellijk af en draai ze om. Hierdoor trekken ze vacuüm tijdens het afkoelen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Uw "Olde English Marmelade" is klaar, u kunt zich op uw valentijnsontbijt-op-bed gaan voorbereiden!:)

sinaasapppelmarmelade in pot

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant