Recept van Mats - Pebre

saus voor Chileense grillgerechten - Barbecuerecept

Pebre

Barbecuesauzen zijn er in overvloed. 's Lands wijs, 's lands eer. De Chilenen kunnen geen gegrild vlees bedenken zonder hun geliefde pebre: een supersimpele saus die inderdaad aan gegrild vlees een extra dimensie geeft. En, het is weer eens wat anders dan onze doorgewinterde zoet-zuur-pittige, een beetje stroperige, barbecuesauzen.

Pebre is Chili
Dit is de nationale trots van Chili! De pebre wordt geserveerd bij allerlei empanadas, stoofschotels, gebraden vlees, tamales, asado en nog veel meer. Het leent zich prima als extra smaakmaker voor rund-, kip- en varkensvlees, vooral van de grill.  Iedere familie heeft zo’n beetje zijn eigen pebre. Het beste recept blijft toch dit basisrecept.

Andere sauzen uit andere landen
In veel Zuid-Amerikaanse landen komt een saus voor bij gegrild vlees voor. Zo kennen we bijvoorbeeld de

Ingrediënten

4 el. Verse koriander
2 el. Ui
2 tn. Knoflook
2 el. Ají rojo in pastavorm of sambal
scheutje Azijn
scheut Zonnebloemolie
scheutje Citroen
naar smaak Grof zout

Stap voor stap

Pebre
  • Snij/hak de bestanddelen vrij fijn.
  • Doe de ají rojo (een pasta van Spaanse peper - u kunt ook sambal of harissa gebruiken) in een ruime kom.
  • Voeg de ui, de knoflook en de koriander toe
  • Maak het mengsel aan met zonnebloemolie, azijn, citroensap en zout. Goed door elkaar mengen en serveren, liefst in een schaal van aardewerk.