Recept van Mats - Vinagrete

Molho vinagrete para churrasco: saus voor Braziliaanse grillgerechten - Barbecuerecept

Vinagrete

Barbecuesauzen zijn er in overvloed. 's Lands wijs, 's lands eer. De Brazilianen zijn fervente barbecuers. Vooral churrasco, vlees aan het spit, waarvan elke keer een laagje afgesneden wordt, waarna het vlees weer terugkeert naar het vuur,  is erg populair. Zo populair zelfs dat de churrascheria's, restaurants waar dit vlees wordt geserveerd in een all-you-can-eatconcept, zelfs in Nederland al in opmars zijn. Brazilianen kunnen geen gegrild vlees bedenken zonder hun geliefde molho vinagrete: een  barbecuesaus die inderdaad aan gegrild vlees een extra dimensie geeft. En, het is weer eens wat anders dan onze doorgewinterde zoet-zuur-pittige, een beetje stroperige, barbecuesauzen.

Andere sauzen uit andere landen

In veel Zuid-Amerikaanse landen komt een saus voor bij gegrild vlees voor. Zo kennen we bijvoorbeeld de

 

Ingrediënten

1/2 tl. Azijn
1 tl. Olie
1 Grote ui
1/2 Groene paprika
4 el. Peterselie
2 Stevige tomaten
naar smaak Zout
1 Zonnebloemolie

Stap voor stap

Bereiding

  1. Snij de ui, de paprika en de tomaten in blokjes. Hak de peterselie fijn.
  2. Vermeng alles en voeg  olie en azijn toe.
  3. Breng op smaak met zout
  4. Doe het mengsel in een afsluitbare container en laat minstens 2 uur rusten in de koelkast om de smaken goed op elkaar in te laten werken.