Recept van Yvonne - Syrniki (сырники)

Een typisch Slavisch gerecht - Ontbijt - 6 personen

Syrniki (сырники)

Syrniki, een typisch Slavisch gerecht. Syrniki (russisch сырники, ook wel tworozjniki (творожники) genoemd, zijn gebakken kwarkkussentjes. De naam is een afgeleide van het russische "syr" (сыр) dat kaas betekent. De hoofdbestanddelen zijn tvorog, een Russiche kwark, suiker, eieren, meel en zout. Soms worden rozijnen, gedroogd fruit, wortels of aardappels toegevoegd. Ze worden gegeten als dessert of als ontbijt. 

Probeer het eens, misschien leuk op moederdag of Valentijn!

Ingrediënten

naar behoeven Boter
500 gram Tvorog
100 gram Suiker
1100 gram Griesmeel
naar behoeven Smetana
. Bloem voor het bestuiven van de werkbank
2 Eieren
mespuntje Zout

Stap voor stap

Syrniki (сырники)

Leg de tvorog in een kom en breek de eieren er overheen.

Syrniki (сырники)

Voeg een mespuntje zout toe.

Syrniki (сырники)

Daarna een pakje vanillesuiker.

Syrniki (сырники)

Daarna de suiker en het griesmeel.

Syrniki (сырники)

Prak alles met een vork door elkaar totdat een egale massa ontstaat. Dit is ook het stadium waarop u naar eigen inzicht gedroogde vruchten zoals bijvoorbeeld rozijnen kunt toevoegen.

Zet de massa nu voor minstens 30 minuten in de koelkast zodat het griesmeel kan opzwellen en zijn bindende werking kan gaan vervullen.

Syrniki (сырники)

Maak de syrniki met de hand door een stevige 1 eetlepel tvorogmassa...

Syrniki (сырники)

...eerst tot een bal te maken en...

Syrniki (сырники)

...vervolgens te pletten tot een dikke flens van zo'n 1,5-2 cm. Doe dit op een met meel bestoven werkblad. 

r

Syrniki (сырники)

Bak de syrniki in een hete koekenpan in ruime boter tot ze aan weerszijden goudbruin zijn. Ga niet al te langzaam te werk: de tvorog gaat op den duur smelten en dan "loopt" de syrnik uit elkaar.

Serveertip:

Syrniki (сырники)

Syrniki worden hoofdzakelijk geserveerd met smetana maar ook poedersuiker, honing en jam doen het er goed bij.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant