Recept van Mats - Guasacaca

Saus voor Venezolaanse grillgerechten - Barbecuerecept

Guasacaca

Barbecuesauzen zijn er in overvloed. 's Lands wijs, 's lands eer. De Venezolanen zijn niet alleen beroemd om hun geliefde perico (parkiet), een superlekker roerei dat bij het ontbijt wordt gegeten. Ze houden ook erg van gegrild vlees. Een bijgerecht voor allerlei parilladas en asado is deze guasacac: een supersimpele saus die inderdaad erg lekker smaakt bij gegrild vlees. Hij heeft veel weg van guacamole. Ach u heeft een moi tafelpraatje en, het is weer eens wat anders dan onze doorgewinterde zoet-zuur-pittige, een beetje stroperige, barbecuesauzen.

Guasacaca
Geserveerd bij allerlei empanadas, stoofschotels, gebraden vlees, tamales, asado en nog veel meer. Het leent zich prima als extra smaakmaker voor rund-, kip- en varkensvlees, vooral van de grill.  Ook als dipsaus en als bijgerecht bij salades, gekookte cassave en andere groenten wordt deze saus ingezet.

Andere sauzen uit andere landen
In veel Zuid-Amerikaanse landen komt een saus voor bij gegrild vlees voor. Zo kennen we bijvoorbeeld de

Ingrediënten

1 Avocado
1 Middelgrote ui
2 tn. Knoflook
1 Kleine groene paprika
1 takje Verse koriander
1 takje Peterselie
scheutje Azijn
scheut Zonnebloemolie
naar smaak Zout en peper uit de moeln

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Keukenmachine

Stap voor stap

  • Lepel de eetrijpe avocado uit in een foodprocessor of keukenmachine.
  • Snij de ui en de paprika (verwijder de pitjes) en pel de knoflook, voeg toe aan de avocado
  • Voeg  de koriander en peterselie toe  en zet de processor aan op vrij lage toeren
  • Voeg beetje bij beetje olie en azijn om een licht romige saus te verkrijgen
  • Breng op smaak met zout en peper