Recept van Mats - Salsa criolla

Saus voor Zuid-amerikaanse grillgerechten - Barbecuerecept

Salsa criolla

Barbecuesauzen zijn er in overvloed. 's Lands wijs, 's lands eer. De Chilenen kunnen geen gegrild vlees bedenken zonder hun geliefde pebre, Brazilianen kunnen niet zonder vinagrete, Argentijnen zweren bij chimichurri. Over sommige barbecuesauzen schijnen de landen in Zuid-Amerika meer enigheid te kennen: zo heeft elk land wel gehoord van salsa criolla.

Salsa criolla
Een typische saus voor vleesgerechten. De salsa criolla wordt geserveerd bij allerlei empanadas, stoofschotels, gebraden vlees, tamales, asado en nog veel meer. Het leent zich prima als extra smaakmaker voor rund-, kip- en varkensvlees, vooral van de grill.  

Andere sauzen uit andere landen
In veel Zuid-Amerikaanse landen komt een saus voor bij gegrild vlees voor. Zo kennen we bijvoorbeeld de:

Salsa criolla is een basisrecept voor een mix van groenten en specerijen die goed past bij asado, parillada en ander gerild vlees. Het is makkelijk te maken, de bereidingstijd zit rond de 5 minuten.

Ingrediënten

200 gram Ui
1 tn. Knoflook (facultatief)
scheutje Azijn
scheut Zonnebloemolie
200 gram Tomaat
100 gram Groene paprika
2 stengels Bleekselderij
scheutje Water
naar smaak Zout en zwarte peper uit de molen

Stap voor stap

Salsa criolla
  • Snij/hak de bestanddelen zo fijn mogelijk.
  • Doe de gehakte ingrediënten in een ruime kom
  • Maak het mengsel aan met zonnebloemolie, azijn, en water.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Goed door elkaar mengen en serveren.