Recept van Mats - Salsa criolla
Saus voor Zuid-amerikaanse grillgerechten - Barbecuerecept: sauzen, kruidenmengsels, rubs en marinades

Barbecuesauzen zijn er in overvloed. 's Lands wijs, 's lands eer. De Chilenen kunnen geen gegrild vlees bedenken zonder hun geliefde pebre, Brazilianen kunnen niet zonder vinagrete, Argentijnen zweren bij chimichurri. Over sommige barbecuesauzen schijnen de landen in Zuid-Amerika meer enigheid te kennen: zo heeft elk land wel gehoord van salsa criolla.
Salsa criolla
Een typische saus voor vleesgerechten. De salsa criolla wordt geserveerd bij allerlei empanadas, stoofschotels, gebraden vlees, tamales, asado en nog veel meer. Het leent zich prima als extra smaakmaker voor rund-, kip- en varkensvlees, vooral van de grill.
Andere sauzen uit andere landen
In veel Zuid-Amerikaanse landen komt een saus voor bij gegrild vlees voor. Zo kennen we bijvoorbeeld de:
- Pico de gallo in Mexico
- Guasacaca in Venezuela
- Chimichurri in Argentinië
- Salsa criolla in verschillende landen van Latijns Amerika
- Molho vinagrete in Brazilië
- Pebre in Chili
- Salsa roja in Mexico
Salsa criolla is een basisrecept voor een mix van groenten en specerijen die goed past bij asado, parillada en ander gegrild vlees. Het is makkelijk te maken, de bereidingstijd zit rond de 5 minuten.
Ingrediënten
200 gram | Ui | ||
1 tn. | Knoflook (facultatief) | ||
scheutje | Azijn | ||
scheut | Zonnebloemolie | ||
200 gram | Tomaat | ||
100 gram | Groene paprika | ||
2 stengels | Bleekselderij | ||
scheutje | Water | ||
naar smaak | Zout en zwarte peper uit de molen |
Stap voor stap

- Snij/hak de bestanddelen zo fijn mogelijk.
- Doe de gehakte ingrediënten in een ruime kom
- Maak het mengsel aan met zonnebloemolie, azijn, en water.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Goed door elkaar mengen en serveren.
Dit recept is, hoewel overwegend gebruikt in combinatie met vlees, in zichzelf vegetarisch