Recept van Taco - Beercan chicken

Traditionele manier van kip grillen - Barbecuerecept - 4 peronen

Beercan chicken

Beercan chicken! Ook wel Chicken on the Throne, Drunken Chicken en Beer in the Butt Chicken. Wie kent het niet!? Een hartstikke ouderwets recept op een supermalse kip op de BBQ voor de dag te toveren! Het bier in het blikje stoomt als het ware de kip van binnen uit gaar, terwijl het zijdelingse vuur van de BBQ zijn werk aan de buitenkant doet. Grillen op deze manier zien we in veel landen, soms op een fles (Oostblok), soms op blikjes (VS, Europa). Men kent het ook in Latijns Amerika. Men noemt het daar pollo borracho. Hoe dan ook - het is leuk om te doen, er is ruimschoots ruimte voor eigen initiatief en eigen variaties en het resultaat is verbluffend!

Ingrediënten

2 stuk(s)
per 1000g
€ 4,95
1 stuk(s)
€ 19,95
. Dry rub voor beercan chicken (klik voor recept)
1 Bier in halveliterblikje

Garnituur (bijvoorbeeld):

4 Corn on the cob (klik voor recept)
naar behoeven Home fries
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Hickory rookhout
Huishoudfolie
Aluminiumfolie
Gevogelteschaar

Stap voor stap

Rub maken, kip nakijken

Beercan chicken
  • Maak een mooie rub zoals aangegeven in ons recept voor beercan chicken.
  • Kijk de kip even goed na of er toevallig een restjes ingewanden in de buikholte overgebleven zijn.
  • Snij eventueel aan de achterzijde overtollig vet weg, maar wel zonder de huid te beschadigen

Kip inwrijven en...

Beercan chicken
  • Wrijf de kip aan de buitenzijde in met olijfolie

...marineren

Beercan chicken
  • Bestrooi hem daarna met de dry rub en wrijf deze goed in de huid van de kip
  • Bestrooi ook de binnenkant van het karkas met de dry rub
  • Laat een uur rusten, liefst ingepakt in huishoudfolie

beercan chicken ingepakt

Ondertussen ook aan de snippers denken

  • Maak het halveliterblik bier open en schenk de helft uit over de hickory rooksnippers. Laat deze een uurtje weken.

BBQ klaarmaken

Beercan chicken
  • Steek uw BBQ aan en breng hem op een temperatuur van 195℃.
  • Leg de kolen aan 2 zijkanten en laat ruimte over voor een lekbak in het middengedeelte (een weggooischaal van aluminium kan ook).

Kip op het blik

Beercan chicken
  • Zet de kip op het (nog halfvolle) bierblik.
  • Plaats de kip op de lekbak en leg het gedrenkte rookhout op de kolen.
  • Sluit de BBQ af met het deksel.

Gaar?

Beercan chicken
  • Na ongeveer iets meer dan een uurtje zou de kip gaar moeten zijn. De kerntemperatuur van het borstvlees is dan rond de 68℃. Mocht het te hard gaan, pak de kip dan tijdelijk in aluminiumfolie.

Serveertip

Beercan chicken

Haal de kip van het blik en snij hem eventueel in mooie stukken met een gevogelteschaar. Serveer met een lekkere barbecuesaus, liefst van eigen hand. Klik hier voor een aantal recepten.  Eet smakelijk!

Als bijgerecht gaan we natuurlijk voor Amerikaanse kost: baked potatoes en corn on the cob!