Recept van Yvonne - Pompoensoep met lardokaantjes

Iets voor Halloween? - Voorgerecht - 6 personen

Pompoensoep met lardokaantjes

Ingrediënten

naar behoeven Runderbouillon (klik voor recept)
1 Middelgrote pompoen
50-100ml Room
1 Zout

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Staafmixer
Faitout
Koekenpan

Stap voor stap

Pompoen snijden

Pompoensoep met lardokaantjes

Dit is eigenlijk het moeilijkste gedeelte van het recept: pompoen heeft een harde, stugge schil. Werken met een dunschiller levert meestal geen goed resultaat op; snijden met een keukenmes is niet zonder risico en vergt aardig wat kracht. Hoe dan ook - u moet er doorheen... Snij de pompoen in parten, verwijder de pitten en de draden, verwijder de schil en snij het vlees in niet al te grote stukken.

Langzaam stoven

Pompoensoep met lardokaantjes

Leg de stukken pompoen in een faitout of soeppan en zet op een laag vuurtje. 

Pompoensoep met lardokaantjes

Voeg water toe, niet teveel want de pompoen laat zelf ook vocht los tijdens het garen. Ook niet te weinig want anders loopt u kans dat de pompoen aanbrandt. Sluit af met een deksel en laat de pompoenstukken langzaam garen, een minuut of 10. Blijf water toevoegen als de pompoen droog komt te staan.

De lardo

Pompoensoep met lardokaantjes

Snij ondertussen een plak lardo af, verwijder de zwoerd en snij de plak daarna in kleine blokjes. Bak deze uit in een koekenpan tot ze mooi krokant zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Pureren

Pompoensoep met lardokaantjes

Als de pompoen goed gaar is kunt u de stukken pureren tot een mooie gladde massa.

Bouillon toevoegen

Pompoensoep met lardokaantjes

Voeg nu bouillon toe tot u een lekker gebonden soep krijgt. Niet te dun, niet te dik. Sluit de pan weer af met een deksel en laat weer een minuut of 10 pruttelen.

Afmaken met room

Pompoensoep met lardokaantjes

Breng de soep op smaak met zout. Voeg daarna de room toe voor een extra volle, ronde smaak. Serveer met de uitgebakken spekjes.

Vegetarische pompoensoep

Pompoensoep kan ook volledig vegetarisch. Vervang de bouillon met water en laat de kaantjes achterwege. Schenk voor het serveren nog wat extra room op de soep. Garneer af met een leuk takje bladkruid.

Vegetarische pompoensoep