Recept van Yvonne - Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Hoofdgerechten - 4 personen

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Gebakken lever is niet zo heel erg populair. Toch is het heel erg lekker, zeker als je weet hoe je het klaar moet maken. Lever heeft de neiging wat stroef in de mond te worden als het te gaar is. Oppassen dus met de kerntemperatuur: het mag een klein beetje rosé blijven binnenin. Lever combineert erg goed met sappig, zoetzuur garnituur. Dit recept met appel en spek is rlever op het lijf geschreven!

Lever moet snel gebakken worden op hoge temperatuur. Boter moet daarom even worden geklaard om verbranden te voorkomen. U zult zien - het resultaat is verbluffend!

Wijntip
Lever heeft in de verte een beetje een ijzersmaak. Een rode wijn is daar niet zo gek op. Een ijskoude zoete dessertwijn is de grootste vriend van dit soort vlees. Een Sauternes, een Beaume de Venise of een mooi Moscatel, prima!

Ingrediënten

Maak een keuze:

4 stuk(s)
per 100g
€ 2,10
4 stuk(s)
per 100g
€ 0,95
4 stuk(s)
per 100g
€ 0,75

En verder:

100 stuk(s)
per 1500g
€ 16,80
1 stuk(s)
€ 1,25
naar behoeven Bloem
2 Stevige appels
100 gram Geklaarde boter (klik voor bereidingswijze)
2 Sjalotten

Voor de garnituur:

400 gram Aardappelpuree (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Appelboor
Dunschiller
Koekenpan 2

Stap voor stap

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Dep de runderlever met keukenpapier.

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Kruid de lever met onze meerdanvlees.nl kruidenmix of met peper en zout.

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Bestuif de lever met bloem. Verwijder het overtollige meel.

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Schil de appels en verwijder het klokhuis.

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Snij de sjalot in ragfijne reepjes.

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Snij het gerookte spek in blokjes. Bak de reepjes in een koekenpan even aan.

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Voeg de sjalot toe en braad het mengsel een paar minuten tot de sjalot bijna gaar is.

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Snij de appels in dunne partjes.

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Voeg de appelpartjes toe aan de spekjes.

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Sluit de pan af met een deksel en laat stoven tot de appel gaar is. Doof het vuur en zet apart.

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Giet de geklaarde boter in een nieuwe koekenpan en verhit op hoog vuur.

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

Bak de lever op hoog vuur eerst aan de ene zijde 1-2 minuten...

Runder-, kalfs-, of varkenslever met appeltjes en spekjes

...en vervolgens aan de andere, ook 1-2 minuten. De lever dient aan de buitenkant krokant te worden en iets rosé te blijven in de kern. Serveer met het appelmengsel (zie afbeelding). Aardappelpuree past hier erg goed bij.