Recept van Yvonne - Franse uiensoep met croutons
Soupe à l'oignon - Voorgerecht, maaltijdsoep - 6 liter

Ik hoor de accordeons in de drukke cafeetjes op Montmartre....ik ruik de zoet indringende geur van gepofte kastanjes... Ach, winter in Parijs....! Schitterend! Over de boulevards struinen, langs de Seine slenteren tegen zonsondergang, wanneer het water zijn damp afstaat aan de koude buitenlucht en boven de rivier een dunne huig van mysterieuze nevel ontstaat....
Oh ja, uiensoep. Ja! Uiensoep, natuurlijk! De soep van de Fransen natuurlijk! Heerlijk als je hem zelf maakt! Mijn advies: maak er veel van! Niet alleen omdat deze soep "oorverdovend" lekker is: ook omdat hij gewoon beter voor de dag komt als ie in volume is bereid.
Uiensoep maken is heel eenvoudig. Kijk maar met me mee.
Ingrediënten
1 stuk(s) |
per 400g
|
€ 4,90 | |
1 stuk(s) |
|
€ 1,30 | |
5 liter | Runderbouillon (klik voor recept) | ||
2 kilo | Ui | ||
flinke scheut | Tomatenketchup | ||
100 ml | Droge witte wijn | ||
100 gram | Boter | ||
naar smaak | Zout en peper uit de molen | ||
1 sneetje per bord | Brood | ||
2 el. per bord | Harde geraspte kaas | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Soeppan | |||
Oven | |||
Rasp |
Stap voor stap
Duikbril op, wasknijper op de neus

Pel de uien...

...en snij ze in halve rondjes van ongeveer 5mm dikte. Kruid de runderpoulet naar smaak met onze kruidenmix of met peper en zout.

Laat de boter heet worden in een hoge soeppan. Braad hierin de poulet snel aan zodat het een kleurtje krijgt.

Voeg de gesneden uien toe.

Blijf alles op hoog vuur door elkaar scheppen...

...tot de uien kleur krijgen.

Voeg nu de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.

Voeg ook de wijn toe.

Een scheut tomatenketchup geeft aan het geheel een mooie, ronde smaak. Overdrijven is echter sterk af te raden. Wees daarom voorzichtig. Het moment waarop u de ketchup toevoegt is niet zo van belang, wel de hoeveelheid.

Laat de soep minstens 3 uur op een zacht pitje net boven de kook pruttelen, net niet afgesloten met een deksel. De ui moet in de mond smelten. Breng op smaak met zout en eventueel peper. Klaar!
Serveertip

Uiensoep is lekker met croutons. Pak voor elk bord een sneetje brood. Wit en bruin kunnen allebei. Maar....maak niet dezelfde fout als een heleboel restaurants. Snij de croutons, anders drijft er straks een dikke plak brood met gesmolten kaas in de soep van ieder, en probeer die maar eens met een soeplepel te snijden! Dus: snij de boterham in blokjes, met korst en al.

Leg het brood in de soep op de borden. U kunt de croutons ook van tevoren voorbereiden door de stukjes brood te drogen of te toasten maar noodzakelijk is het niet.

Bezaai de stukjes brood met geraspte oude kaas (Parmezaan, Lodigiano, Grana, Oude Hollandse kaas, wat u maar lekker vindt).

Plaats de borden onder grill van uw oven. Als de kaas gesmolten is, is de soep klaar (zie afbeelding boven). U kunt aan tafel!
Dit recept kan ook vegetarisch - gebruik dan geen vlees en vervang de bouillon met groentebouillon (brodo vegetale Klik voor recept)