Recept van Mats - Bavette van het Ibéricovarken van de grill

Cruceta (secreto) de cerdo ibérico a la plancha - Hoofdgerecht - 4 personen

Bavette van het Ibéricovarken van de grill

The secreto, gesneden uit de schouderheet niet voor niets zo: het woord betekent geheim in het spaans: het is een plat, klein stuk dat alleen door een ervaren slager gevonden kan worden. Het kan op de grillplaat en in een koekenpan met dikke bodem, liefst zonder aanbaklaag. Kan ook op de BBQ, al levert het vet dat er uitloopt wel een uitdaging: organiseer uw barbecue met zijdelings vuur en een lekbak.

Er zijn in de Iberische keuken tal van recepten voor dit overheerlijke stukje vlees. Iedere kok geeft er zijn eigen draai aan. Ik ben van mening dat we de keuken van de Extremadura het meest respecteren door het recept zo simpel mogelijk te houden: een stukje vlees, een paar plakjes gegrilde groenten, misschien wat rijst, meer heeft het eigenlijk niet nodig. 

Mats eet smakelijk

Ingrediënten

1 stuk(s)
per 1500g
€ 49,20

Keuze uit:

1 stuk(s)
€ 1,25
naar behoeven Zout en peper uit de molen

En verder:

1 tn. Knoflook
scheut Olijfolie

Leuke groentetjes zoals:

4 plakjes Courgette
4 plakjes Pastinaak
4 plakjes Aubergine
2 Zoete paprika
2 Tomaat
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Grillplaat
Knoflookpers

Stap voor stap

De bavette

Bavette van het Ibéricovarken van de grill

Mooi stukje vlees. Laat op kamertemperatuur komen. Zout en peper bij de hand, of onze overheerlijke kruidenmix natuurlijk. Een takje verse rozemarijn en origano kunnen geen kwaad!

Garnituur

Bavette van het Ibéricovarken van de grill

Een typisch bijgerecht van vlees "a la plancha" zijn gegrilde groenten. Zorg dus voor een pastinaakje, een aubergine, een courgette, wat zoete paprika, en dergelijke. Maak er een mooi kleurenpalet van. Geniet van het beeld en mijmer weg denkend aan Mirò, Picasso, Dalì.... Maak de groenten schoon en snij ze in plakken van nèt geen centimeter. De paprika maken we vrij van pitjes en kroon en snijden we in repen.

Bavette van het Ibéricovarken van de grill

Nadat het vlees gekruid is mag het ingewreven worden met wat olijfolie. Veel is niet nodig - het vlees is vet en zal dus niet snel aanbakken. Nu kan er wat knoflook overheen geknepen worden.

Bavette van het Ibéricovarken van de grill

We grillen de paprika een paar minuten op de hete grillplaat of BBQ.

Bavette van het Ibéricovarken van de grill

Hetzelfde doen we met de andere groenten. Als alles een lekker kleurtje heeft en gaar is - even een snufje zout erover en apart houden op een warme plaats.

Bavette van het Ibéricovarken van de grill

Vlees 2-3 minuten aan de ene kant....

Bavette van het Ibéricovarken van de grill

en 2-3 minuten aan de andere grillen. Het vlees mag rosé zijn van binnen.

Serveertip

Bavette van het Ibéricovarken van de grill

Serveer het vlees met de groentetjes en wat eigengemaakte frites. Een feest voor het oog en een lust voor de tong!

Wijntip

Bavette van het Ibéricovarken van de grill

De bijzondere textuur van dit heerlijke stukje vlees vraagt om een mooie, fruitige maar zijdezachte rode wijn, zoals bijvoorbeeld de wijnen van Almansa (Castillla-La Mancha), gemaakt van de beroemde Garnacha Tintorera druif.