Recept van Erik - Pommes frites

Eigengemaakt, dan weet je wat je eet - Bijgerecht - 1 kilo

Pommes frites

Laat u niets wijsmaken: eigengemaakte frites zijn eigengemaakte frites. Die komen uw huis niet binnen in een plastic verpakking en kunnen niet op één of andere wonderlijke manier "in de oven". Eigengemaakte frites zijn reepjes aardappel, gesneden van plakjes aardappel, gedompeld in olie, en wel twee maal. Punt. Heerlijk.

Ingrediënten

1 kilo Aardappel
1500 ml Zonnebloemolie
1 stuk(s)
€ 19,95
naar smaak Zout

Hierbij is erg lekker:

. Eigengemaakte mayonaise (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Friteuse of pan
Frituurspaan
Kaasdoek
Vergiet

Stap voor stap

Pommes frites

Kies een aardappel die:

  • Veel zetmeel bevat
  • Geen ogen heeft of ogen die hoog liggen zodat bij het schoonmaken geen diepe kuilen ontstaan
  • Een mooie lange vorm heeft

Als voorbeelden voor een goede frietaardappel worden vaak Agria, Première, Victoria, Santé en Bintje genoemd.
Schil de aardappels zorgvuldig.

Pommes frites

Snij de aardappels eerst in plakken en daarna in repen. Hou hierbij zoveel mogelijk dezelfde dikte aan.  Spoel de reepjes af onder stromend koud water. Nog beter is het om ze een minuut of tien in koud water te laten staan en vervolgens af te spoelen. Dit voorkomt dat de frites in de pan aan elkaar gaan plakken. Droog de frites zorgvuldig af met een kaas- of theedoek. Dit voorkomt dat u, wanneer u de frites straks in de hete olie gooit, uw keuken in de fik steekt:)

Pommes frites

Doe verse zonnebloemolie in uw friteuse of pan en verwarm tot 120-140 graden. Andere olie kan ook. Het belangrijke om in de gaten te houden is het rookpunt van de olie die u gebruikt (hoe hoger, hoe beter) en de smaak (sommige oliesoorten hebben nou eenmaal een specifieke smaak, zoals goede olijfolie, ongeraffineerde kokosolie, palmolie, en die smaak past niet altijd). Gebruik uw olie niet te vaak, liefst slechts één keer. Oude olie is ongezonder en niet zo lekker.

Pommes frites

Bak de frites op deze temperatuur tot ze gaar zijn. De kleur blijft blank, de frites is ook nog niet echt knapperig.

Pommes frites

Haal de frites uit de friteuse of pan en laat ze uitlekken in een metalen vergiet. Laat ze minstens een uur rusten en afkoelen.

Pommes frites

Breng de olie nu weer op temperatuur, dit maal op 170 graden. Bak de frites goudgeel en knapperig. Haal ze uit de pan, laat ze uitlekken in een vergiet en daarna op keukenpapier. Zout de frites naar smaak. Klaar!