Recept van Mats - Bavette van het Ibéricovarken uit de pan

Hoofdgerecht - 4 personen

Bavette van het Ibéricovarken uit de pan

The secreto, gesneden uit de schouderheet niet voor niets zo: het woord betekent geheim in het spaans: het is een plat, vrij klein stuk dat alleen door een ervaren slager gevonden kan worden. Het kan in een koekenpan met dikke bodem, liefst zonder aanbaklaag, op de grillplaat en op de barbecue worden bereid. In dit receptje kies ik voor de variant die het vaakst voorkomt: de pan. Deze variant levert het meeste vleesjus op. En die is heerlijk!

Ingrediënten

1 stuk(s)
Bavette iberico
per 1500g

Keuze uit:

1 stuk(s)
€ 1,30
naar behoeven Zout en peper uit de molen

En verder:

1 tn. Knoflook

Bijgerechten:

naar behoeven Haricots verts
1 Landbrood (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Koekenpan
Knoflookpers

Stap voor stap

De bavette

Bavette van het Ibéricovarken uit de pan

Mooi stukje vlees. Laat op kamertemperatuur komen. Zout en peper bij de hand, of onze overheerlijke kruidenmix natuurlijk. Snij de bavette op maat (ligt een beetje aan de honger van uw tafelgenoten). Kruid het vlees.

Sauteren zonder vetten

Bavette van het Ibéricovarken uit de pan

Vet hoeft u niet in de pan te doen. Gewoon op hoog vuur heet laten worden en de bavette erin leggen. Twee minuten aan de ene kant, 2-3 aan de andere en klaar. U ziet het intramusculaire vet uit de marmering van het vlees de koekenpan inlopen. Het vlees mag een beetje rosé zijn van binnen. Haal het vlees uit de pan en laat het 5 minuten rusten opdat de vleessappen zich perfect verdelen over de gehele dikte van het vlees. Blus de jus af met één eetlepel water (zeker niet meer!) en vang het op.

Serveertip

Bavette van het Ibéricovarken uit de pan

Serveer het vlees met wat groentetjes, bijvoorbeeld haricots verts, en wat landbrood voor het deppen van deze goddelijke jus. Garneer voor het mooie af met een takje tuinkruiden, verse tijm bijvoorbeeld.

Wijntip

Bavette van het Ibéricovarken uit de pan

De bijzondere textuur van dit heerlijke stukje vlees vraagt om een mooie, fruitige maar zijdezachte rode wijn, zoals bijvoorbeeld de wijnen van Almansa (Castillla-La Mancha), gemaakt van de beroemde Garnacha Tintorera druif.