Recept van Mats - Steak uit de pan

Ouderwets heerlijk! - Hoofdgerecht - 4 personen

Steak uit de pan

Gebruik voor dit recept mooi rood vlees. Laat het van binnen rood of rosé, en na een korte periode van rust, wanneer de vleessappen zich hebben verdeeld over de vleesvezels, kan het op tafel.

Steak
Steak Béarnaise, Steak au poivre, er zijn aardig wat varianten: hoe dan ook een imposant stuk rundvlees, saignant gebakken in geklaarde boter, eventueel met een lekkere saus. Au poivre -  op basis van peper, Béarnaise - met verse dragon, of gewoon "nature". Voor de show hebben we bij deze steak nature een schepje gepureerde ratatouille geserveerd, maar een must is het niet. Hierbij, hoe kan het anders, verse frietjes.

Steak nature, dus. Over het algemeen gebruikt men hiervoor de tournedos of de biefstuk (kogel of bil). Wij laten u hier zien hoe mooi het wordt met biologische tournedos.Signatuur Mats

Ingrediënten

Maak een keuze:

4 stuk(s)
per 150g
€ 4,00
4 stuk(s)
per 150g
€ 3,30
4 stuk(s)
per 150g
€ 8,50
8 stuk(s)
per 60g
€ 2,90
4 stuk(s)
per 150g
€ 5,20
4 stuk(s)
per 150g
€ 7,80
4 stuk(s)
per 150g
€ 3,70
600 gram
per 1500g
€ 30,20
4 stuk(s)
per 150g
€ 4,35
4 stuk(s)
per 150g
€ 8,55
2 stuk(s)
per 400g
€ 11,15
4 stuk(s)
per 225g
€ 6,65
4 stuk(s)
per 150g
€ 4,45

En verder:

100 ml Geklaarde boter (zie recept)
1 stuk(s)
€ 1,25
1 stuk(s)
€ 19,95

De saus op de foto:

optie Gepureerde ratatouille (klik voor recept)

Garnituur:

. Pommes frites (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Vijzel
Koksmes
Lucifers

Stap voor stap

Voorbereiding:

Kruid het vlees met zout of met onze heerlijke Meerdanvlees.nl vleeskruidenmix.

Bereiding van het vlees:

Pan:
Maak in een koekenpan (liefst met dikke bodem) de geklaarde boter zeer heet. Bak de steaks snel aan alle kanten bruin. Laat het vlees even op een laag pitje doorgaren tot het gaar aanvoelt (Kerntemperatuur 52° C). Haal het vlees uit de pan en leg het aan de kant. Gebruik een kernthermometer of de finger test.

Sous-vide:
B
reng de steaks naar 48° C in uw sous-videbad. Verhit daarna boter in een pan en bak de steaks zoals gebruikelijk, maar dan alleen even om de buitenkant te kleuren.

Bereiding van de saus:

U kunt natuurlijk prima gewoon de jus afblussen (deglaceren) met een paar lepels water. Gaat u voor de saus maak dan een ratatouille zonder vlees zoals aangegeven in het recept. Pureer deze met een staafmixer.

Serveertip:

Steak uit de pan

Maak de borden op met het vlees. Drappeer de jus of de saus over het vlees. Het HOORT met frites. Een lekkere frisse groene salade past hier uitstekend bij en accentueert de Bourgondische origine van dit gerecht. Klaar!

Wijntip:

Steak uit de pan

Een mooie volle Beaujolais villages.