Recept van Mats - Vlees uit een potje

Myaso v gorshochke - Hoofdgerecht uit de Russische keuken - 4 personen

Vlees uit een potje

Hoe Russisch wilt u het hebben? Russischer dan dit gaat het niet worden: dit is zó Russisch dat het thuishoort in het rijtje vodka, kaviaar en blinis. Dit recept is een traditionele bereidingswijze van vlees, nog uit de tijd dat alle huizen een lemen houtoven hadden. Deze oven, de zogeheten pech' of pechka,  was de centrale verwarming van het huis: gebouwd van dikke steen en leem, meestal in de keuken, met grote vleugels aan de zijkant waar men op koude winterdagen op kon slapen. Een soort stenen bedstee. Die oven ging 's ochtends vroeg aan, het huis werd opgewarmd en tegen de middag werd het vuur niet verder aangewakkerd. De kachel smeulde rustig door tot de avond en tegen bedtijd waren de bedsteden precies op de juiste temperatuur. Tijdens de dag werd de oven op gezette momenten gebruikt voor het bereiden van verschillende gerechten. Op zijn heetst ging het brood erin, voor de middag de "gorshochki" met stoofvlees (zie dit recept), later op de dag de "zapekanki", allerlei soufflé-achtige lekkernijen, en nog later de groentestoofschotels voor de volgende dag. Zo werd de pech'optimaal gebruikt, voor verwarming en koken. Dit soort kachels vindt men tegenwoordig in Rusland nog steeds, in bijna alle dacha's op het platteland.

russische pechRussische pech'. Met dank aan: http://pechnoedelo.com/

gorshochek
Gorshochek

Ingrediënten

Maak een keuze:

600 gram
per 1600g
€ 21,70
600 gram
per 2500g
€ 21,80
600 gram
per 500g
€ 6,95
600 gram
per 2300g
€ 45,20
600 gram
per 1000g
€ 10,60
600 gram
per 1000g
€ 23,75
600 gram
per 1000g
€ 18,00
600 gram
per 300g
€ 3,60

En verder:

1 kilo Aardappel
2 Middelgrote ui
200 gram Bospeen
150 gram Champignon
1 takje Dille
1 liter Runderbouillon (klik voor recept)
scheut Witte wijn, niet te zuur
1 takje Peterselie
1 Boter
250 gram in blokjes
per 1500g
€ 16,80
1 stuk(s)
€ 1,25
naar smaak Zout en zwarte peper uit de molen

Voor het deegdekseltje:

500 gram Deeg om gorshochki mee af te sluiten (kiik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Gorshochek 4
Koekenpan
Schuimspaan
Oven

Stap voor stap

Begin met goed vlees

Vlees uit een potje

Russen zijn niet erg goed met vlees. IN een typisch Russisch recept zult u dan ook "rundvlees", of "varkensvlees" aantreffen als ingrediënt voor deze schotel. Wij weten dat er natuurlijk meer bij komt kijken. Niet elk deel van het rund, kalf of varken is immers geschikt. Overigens, afhankelijk van de streeks wordt het gemaakt van allerlei soorten vlees, tot beer en eland toe. Wij hebben daarom in de ingrediëntentenlijst een klein kolommetje gemaakt van vleessoorten waaruit u zou kunnen kiezen. Wij zelf hebben voor dit gerecht gekozen voor kalfsonderrib. Het gevecht aan tafel was het teken dat dat geen verkeerde keuze was.

Vlees uit een potje
  • Verwarm uw oven tot 200℃.
  • Snij het vlees (als u het in één  stuk heeft besteld) eerst in plakken en vervolgens in blokken. Niet al te klein. Kruid de blokjes met onze meerdanvlees.nl kruidenmix of met uw eigen kruidenmengsel. Wees niet te zuinig - het vlees mag wel hoog op smaak (aangezien we het gaan garen in een vloeistof).

Vlees uit een potje

Klontje boter in een koekenpan.

Vlees uit een potje

Vleesblokjes op hoog vuur even aanbraden. Garen hoeft niet. Vlees uit de pan halen met een schuimspaan, boter achterlaten. Vlees even ergens bewaren.

Vlees uit een potje

Grof gesneden ui aanfruiten in dezelfde boter. Hoeft niet al te lang, even de "hoekige" smaak van verse ui eraf is voldoende.

Opbouwen

Ga laag voor laag te werk: Eerst een bodempje vlees, dan de spekblokjes, dan de ui.

vlees spek ui

Vlees uit een potje

Maak de bospeen schoon en snij deze in kleine blokjes of plakjes en voeg ze toe aan de stoofpotjes.

wortel

Vlees uit een potje

Hak de champignons. U kunt ook andere paddestoelen gebruiken, het is maar net wat het seizoen biedt. In de Russische keuken worden hiervoor vaak eekhoorntjesbrood, cantharellen en honingzwam (Armillaria Mellea - bij ons niet zo in trek).

griby

Vlees uit een potje

Schil de aardappel, snij in blokjes en voeg toe aan de stoofpotjes.

kartoshka

Vlees uit een potje

Nu mag er een klontje boter bij. Haak de dille en de peterselie fijn en bestrooi daarmee de aardappel.

maslo zelen zelen

Vlees uit een potje

Maak een mooie bouillon (voor een suggestie, klik op deze link). Voeg een flinke scheut halfzoete witte wijn toe. Verdeel de bouillon over de stoofpotjes. De bedoeling is dat de potjes ongeveer 2/3 gevuld zijn met bouillon.

vino

Afdekken

Vlees uit een potje

U kunt het dekseltje gebruiken dat met de gorshochek meegeleverd wordt. Leuker is echter een kap van deeg. Maak deeg voor het kapje zoals aangegeven in dit recept. Vouw het deeg over de hals van het stoofpotje.

testo testo 

testo

In de oven

Vlees uit een potje

Zet de potjes in de oven. Na 2 uur zijn de stoofpotjes klaar en is het deeg mooi van kleur. Gaat het te hard, bedek de dekseltjes dan met wat zilverpapier.

pech pech 

gorshochki

Serveertip

Vlees uit een potje

Glaasje vodka erbij kan geen kwaad. De Russischie gewoonte is om deze stoofpotjes te serveren met wat smetana (zure room of crème fraîche kan ook) in een bakje apart op tafel. Za zdorovie!