Recept van Mats - Rib-eye van de grill

Mals vlees voor een heerlijke steak - Bereidingsadvies - 4 personen

Rib-eye van de grill

Rib-eye, hoe maak je die klaar op de grill?
Verschillende wegen leiden naar Rome. Toch is het handig een aantal kleine zaken in de gaten te houden. Gebruik een mooi stuk vlees. U kunt ervoor kiezen vlees te nemen dat al op maat gesneden is (geportioneerd) of u kunt een heel stuk rib-eye bestellen en zelf uw porties bepalen (aan stuk).

Niet te dun
Rib-eye is echt steakvlees. Snij uw porties dus vooral niet te dun - uw vlees moet mooi kunnen garen aan de buitenkant en binnenin mooi rosé blijven. Dan is uw vlees op zijn best.

Kamertemperatuur
Zorg er altijd voor dat uw vlees op kamertemperatuur is voordat u gaat bakken. Hoe kouder het vlees in de kern, hoe moeilijker het is om het egaal te garen.

BBQ of grillplaat?
BBQ natuurlijk! Dan heeft u meteen uw eigen heerlijke rooksmaak aan het vlees. Maar ja, het is ook wel ens winter, of het regent...in dat geval kunt u prima met een grillplaat op uw fornuis aan de slag.

Kernthermometer
Altijd handig! Zo krijgt u uw vlees precies zoals u het hebben wilt. Voor een rib-eye moet u rekenen op een kerntemperatuur van rond de 50-55℃. Meer weten over kerntemperaturen en kernthermometers? Klik hier.

.

.

.

Ingrediënten

Maak een keuze:

4 stuk(s)
per 225g
€ 7,20
4 stuk(s)
Rib-eye grain fed Australisch
per 250g
1 stuk(s)
per 1000g
€ 30,25
4 stuk(s)
per 275g
€ 19,30
4 stuk(s)
per 200g
€ 10,25
4 stuk(s)
per 225g
€ 7,60

En verder:

1 stuk(s)
€ 1,30
1 tn. Knoflook
naar behoeven Olijfolie

Bijgerechten:

. Pommes frites (klik voor recept)
. Frisse sla
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Grillplaat
Zilverpapier
Keukenpapier
Vleesmes
Aanzetstaal
Knoflookpers

Stap voor stap

Zelf portioneren

Rib-eye van de grill

Haal het vlees uit de verpakking en laat het even bijkomen. Dep overtollig vocht weg met keukenpapier.

Kruidenmix, rub of peper&zout

Rib-eye van de grill

Zet uw kruiden klaar. Wij raden onze meerdanvlees.nl kruidenmix aan, maar zout en peper zijn ook heerlijk. Uw eigen kruidensamenstelling of dry rub kan natuurlijk net zo goed.

Snijden

Rib-eye van de grill

Snij met een scherp vleesmes in één mooie, vloeiende beweging 4 moten vlees van rond de 250 gram af. Kruid deze, knijp er wat verse knoflook over uit en wrijf ze licht in met olijfolie.

Vuur aan!

Rib-eye van de grill

Steek uw barbecue of grillplaat aan en zorg voor een stevig vuurtje zonder vlammen. Leg de rib-eyesteak op de grill en schroi de eerste kant mooi dicht. Laat de steaks een minuut of 3-4 garen, afhankelijk van de dikte.

Omdraaien

Rib-eye van de grill

Draai de steaks om en herhaal het proces.

Laten rijpen

Rib-eye van de grill

Nu is uw steak gaar. Alleen bevindt het vocht zich nu bijna volledig in het midden en nauwelijks aan de rand, doordat de buitenkant is blootgesteld aan hoge hitte. Door het vlees onder aluminiumfolie 5 minuten te laten bedaren (rijpen), komen alle sappen weer op hun plaats en is de steak overal even mals. Klaar!

Bijgerechten

U kunt hier van alles bij serveren, maar eigengemaakte friet is toch wel echt heel erg lekker. Verder is een frisse salade zeer op zijn plaats. Wilt u eens een lekkere barbecuesaus zelf maken? Kijk dan naar onze recepten voor barbecuesauzen:

criolla  pebre  pico de gallo  chimichurri  Vinagrete

Salsa Criolla                                     Pebre                                     Pico de gallo                            Chimichurri                                Vinagrete