Recept van Yvonne - Deeg om gorshochki mee af te sluiten

zie recept van vlees in een potje - Basisrecept - 4 gorshochki

Deeg om gorshochki mee af te sluiten

Dit recept hoort bij het recept voor "Vlees uit een potje" en is bedoeld om u uit te leggen hoe je Russchische "gorshochki" kunt afsluiten met een deegkap. De gorshochek is een aardenwerken potje voor de traditionele bereidingswijze van vlees, nog uit de tijd dat alle huizen een lemen houtoven hadden. Deze oven, de zogeheten pech',  was de centrale verwarming van het huis: gebouwd van dikke steen en leem, meestal in de keuken, met grote vleugels aan de zijkant waar men op koude winterdagen op kon slapen. Een soort stenen bedstee. Die oven ging 's ochtends vroeg aan, het huis werd opgewarmd en tegen de middag werd het vuur niet verder aangewakkerd. De kachel smeulde rustig door tot de avond en tegen bedtijd waren de bedsteden precies op de juiste temperatuur. Tijdens de dag werd de oven op gezette momenten gebruikt voor het bereiden van verschillende gerechten. Op zijn heetst ging het brood erin, voor de middag de "gorshochki" met stoofvlees (zie dit recept), later op de dag de "zapekanki", allerlei soufflé-achtige lekkernijen, en nog later de groentestoofschotels voor de volgende dag. Zo werd de pech'optimaal gebruikt, voor verwarming en koken. Dit soort kachels vindt men tegenwoordig in Rusland nog steeds, in bijna alle dacha's op het platteland.

Ingrediënten

150 ml Kefir
1 Ei
100 gram Boter
½ tl. Suiker
½ tl. Baksoda (zuiveringszout)
naar behoeven Bloem

Dit recept hoort bij:

. Vlees uit een potje (klik voor recept)

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Gorshochek 4

Stap voor stap

De kefir

Deeg om gorshochki mee af te sluiten

Het deeg wordt gerezen met een combinatie van kefir en zuiveringszout - een techniek die vaak (in een iets andere vorm) wordt toegepast in Azië, waar gist minder populair is dan bij ons. Het werkt prima - de samenvoeging van zuiveringszout (natriumchloride) en een zuur veroorzaakt een chemische  reactie waarbij koolzuur vrijkomt. Dit gas zorgt voor de luchtbellen in gerezen deeg. Kefir is in Nederland en België steeds beter te krijgen.

Mengen en kneden

Deeg om gorshochki mee af te sluiten

Boter op kamertemperatuur in een kom in blokjes. Zout erbij.

Deeg om gorshochki mee af te sluiten

Suiker en kefir erbij.

Deeg om gorshochki mee af te sluiten

Heel ei erbij.

Deeg om gorshochki mee af te sluiten

Mengen met een vork.

Deeg om gorshochki mee af te sluiten
  • Net zoveel bloem meegeven tot een mooi elastisch deeg ontstaat.
  • 25 minuten laten rusten in de koelkast met een doek over de kom.

Deeg om gorshochki mee af te sluiten

Vervolgens goed kneden.

Deeg om gorshochki mee af te sluiten

Vormen.

Deeg om gorshochki mee af te sluiten

Ballen draaien.

Deeg om gorshochki mee af te sluiten

Van elke bal een schijf maken (met de hand).

Deeg om gorshochki mee af te sluiten

Deze schijf vervolgens om de gorshochek heenvormen. Uw gorshochek kan de oven in! Dit deeg kan een hoop hebben - 200 ℃ is geen probleem, zelfs voor langere tijd.

myaso myasomyaso 

myaso