Recept van Erik - Asperges met gerookte zalm en hollandaisesaus

Recept uit de traditionele vaderlandse keuken - Hoofdgerecht - 4 personen

Asperges met gerookte zalm en hollandaisesaus

Heerlijk, in het seizoen: Asperges van eigen bodem!  Ik heb ze deze keer gemaakt met gerookte zalm en Hollandaisesaus. Voor velen is Hollandaise toch wel "la morte sua", zoals de Italiaanse koks zeggen, oftewel - hetgeen er het beste bij past. Hollandaisesaus (ook wel chique Sauce Hollandaise) is, om het eens oneerbiedig te zeggen, een warme mayonaise. Hier vindt u het recept.

Erik eet smakelijk

 

Ingrediënten

Voor de zalm kunt u kiezen:

4 stuk(s)
€ 6,10
2 stuk(s)
€ 14,75

En verder:

2 kilo Witte asperges
2 blaadjes Foelie
4 el. Suiker
flinke scheut witte wijn
naar smaak Zout

Garnituur:

400 gram Vastkokende aardappelen
300 ml Hollandaisesaus (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Dunschiller
Kaasdoek

Stap voor stap

Voorbereiding:

Asperges met gerookte zalm en hollandaisesaus

Schil de asperges zo dun mogelijk maar wel zo grondig dat er geen harde slierten aan blijven zitten. Deze worden niet zacht tijdens het koken en zijn erg onprettig in de mond. 

Asperges met gerookte zalm en hollandaisesaus

Snij de harde delen aan de achterkant weg.

 asperges

Bereiding:

Asperges met gerookte zalm en hollandaisesaus

Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie. Leg de asperges hierin en breng aan de kook. Kook gedurende 5-6 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan. Haal de asperges uit het kookvocht. Laat de asperges vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.

Ondertussen:

Asperges met gerookte zalm en hollandaisesaus

Maak ondertussen de hollandaisesaus. Kijk hiervoor op ons recept. Hou de saus, als hij klaar is, lauwwarm. Let hierbij goed op dat de saus niet te warm wordt! De eidooiers in de saus liggen op de loer en maken in een handomdraai van uw prachtige hollandaise, als deze te heet wordt, alsnog omelet!

Dresseren

Asperges met gerookte zalm en hollandaisesaus

Dresseer de asperges op hete borden, drapeer de gerookte zalm erover heen en serveer met de hollandaisesaus. Een gekookt aardappeltje erbij en uw asperges zijn op hun toppunt! Garneer af met een takje dille. Klaar!

Wijntip

Asperges met gerookte zalm en hollandaisesaus

De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond, maar de wijn mag ook de smaak van de asperges weer niet overheersen. Een wijn die op hout gelagerd is kan te zwaar overkomen bij de subtiele smaak van asperges. Al snel kom je dan uit bij een vollere Riesling, maar ook de pinot blanc of een sancerre is een goede keus. Uit de Duits/Oostenrijkse hoek kunnen een grüner Veltliner, Weissburgunder of Sylvaner.

Serveertip

Asperges met gerookte zalm en hollandaisesaus

Zo ziet het er natuurlijk niet uit....maar zo is het wel het lekkerst! Dus wees een goede gastvrouw/gastheer, zet alles netjes in en laat dan zien.....hoe u ze zelf het liefste eet. Uw gasten zullen u dankbaar zijn:)

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant