Recept van Erik - Asperges met gegrilde zalm en een zalfje van witte wijn en crème fraîche

Recept voor de aspergetijd - Hoofdgerecht - 4 personen

Asperges met gegrilde zalm en een zalfje van witte wijn en crème fraîche

Heerlijk, in het seizoen: Asperges van eigen bodem!  We kennen natuurlijk allemaal de klassiekers, Asperges met ham en ei, asperges met hollandaisesaus. Maar er is zoveel meer, kijk naar onze recepten. Deze keer gaan we op de Franse toer, met zalmfilet, crème fraîche en witte wijn. Gaat u mee? 

Erik eet smakelijk

 

Ingrediënten

Maak een keuze:

4 stuk(s)
per 150g
€ 4,95
4 stuk(s)
per 150g
€ 5,45

En verder:

1,2 kilo Witte asperges
2 blaadjes Foelie
4 el. Suiker
flinke scheut witte wijn
1 stuk(s)
€ 1,25
1 Olijfolie
naar smaak Zout en zwarte peper uit de molen

Garnituur:

400 gram Vastkokende aardappelen
250 ml Crème fraîche
1 Sjalot
naar behoeven Bieslook
scheut Witte wijn
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Dunschiller
Kaasdoek
Sauteuse
Faitout
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Grillplaat
Vleespen 4

Stap voor stap

Voorbereiding:

Asperges met gegrilde zalm en een zalfje van witte wijn en crème fraîche

Schil de asperges zo dun mogelijk maar wel zo grondig dat er geen harde slierten aan blijven zitten. Deze worden niet zacht tijdens het koken en zijn erg onprettig in de mond. 

Asperges met gegrilde zalm en een zalfje van witte wijn en crème fraîche

Snij de harde delen aan de achterkant weg.

 asperges

Bereiding:

Asperges met gegrilde zalm en een zalfje van witte wijn en crème fraîche

Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie. Leg de asperges hierin en breng aan de kook. Kook gedurende 5-6 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan. Haal de asperges uit het kookvocht. Laat de asperges vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.

Ondertussen:

Maak ondertussen het zalfje: 

  • maak de sjalot schoon en snij deze in fijne stukjes
  • zet een klontje boter op in een sauspannetje
  • doe de sjalot erbij 
  • stoof op matig vuur tot de sjalot glazig en gaar is. Het is niet de bedoeling dat de sjalot bruint

asperges_zalm_grill asperges_zalm_grill

asperges_zalm_grill asperges_zalm_grill

Asperges met gegrilde zalm en een zalfje van witte wijn en crème fraîche
  • Deglaceer met een scheut witte wijn
  • Roer de crème fraîche onder het mengsel
  • Breng heel even aan de kook
  • Haal van het vuur en bewaar op een lauwwarme plaats
  • Hak de bieslook

asperges_zalm_grill asperges_zalm_grill

asperges_zalm_grill

De zalm prepareren

  • Zorg voor een matig hete barbecue of grillplaat
  • U kunt beginnen met zalm op de huid of gefileerde zalm. In het laatste geval doet u er goed aan, de dunste zijde even op te binden met een vleespen (zie afbeelding)
  • Kruid de zalm met peper en zout, uw eigen kruidenmengsel of onze meerdanvlees.nl kruidenmix voor vlees (die het ook prima doet op gegrilde vis!)
  • Wrijf de zalm in met wat olijfolie

asperges_zalm_grill asperges_zalm_grill

asperges_zalm_grill

De zalm grillen

Grill de zalm een minuutje, anderhalf, aan elke zijde. Laat na het braden even rusten, voor het serveren.

asperges_zalm_grill asperges_zalm_grill

Serveertip

Asperges met gegrilde zalm en een zalfje van witte wijn en crème fraîche
  •  Dresseer de asperges op hete borden.
  • Leg de zalmmoten op de asperges en de zalm van crème fraîche ernaast.
  • Bestrooi deze rijkelijk met de bieslook. 
  • Serveer met een gekookte aardappel.
  • Hou uw agenda ter hand. Deze tafelgenoten willen vaker bij u komen eten...
  • Klaar!

Wijntip

Asperges met gegrilde zalm en een zalfje van witte wijn en crème fraîche

De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond, maar de wijn mag ook de smaak van de asperges weer niet overheersen. Een wijn die op hout gelagerd is kan te zwaar overkomen bij de subtiele smaak van asperges. Al snel kom je dan uit bij een vollere Riesling, maar ook de pinot blanc of een sancerre is een goede keus. Uit de Duits/Oostenrijkse hoek kunnen een grüner Veltliner, Weissburgunder of Sylvaner.