Recept van Mats - Varkensbuikrollade van het spit
Ons Nederlandse antwoord op porchetta! - Barbecuerecept - 10 personen

Lekker om zelf een keer mee aan de gang te gaan: een hele varkensbuik. Dagenlang smullen van een zalig stuk vlees. Of een hoop gasten uitnodigen natuurlijk. Heerlijk aan het spit in de oven maar natuurlijk helemaal subliem op houtskoolvuur!
Ingrediënten
Maak een keuze: |
|||
1 stuk(s) |
per 4000g
|
€ 53,75 | |
1 stuk(s) |
per 3500g
|
€ 49,15 | |
En verder: |
|||
1 stuk(s) |
|
€ 1,30 | |
2-3 tenen | Knoflook | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Oven | |||
Rolladetouw | |||
Barbecue - BBQ | |||
Barbecuegereedschap | |||
Zilverpapier | |||
Kernthermometer |
Stap voor stap

Steek de BBQ aan. Kruid de buik met onze meerdanvlees.nl kruidenmix, uw eigen rub of peper en zout, daarna met knoflook uit de pers en olijfolie, zowel van onder als van boven.

Rol de buik over de korte kant op. U ziet nu een hele lange rol. U kunt deze in stukken verdelen, zodat u wat vaker kunt genieten van dit vlees. Tenzij u natuurlijk, zoals gezegd, genoeg tafelgasten heeft. Een hele buik kan met gemak 15 tot 20 mensen voorzien van een rijke portie vlees.

Bind de stukken op als rollade zoals aangegeven in deze instructie . Voeg eventueel nog een extra takje tijm en rozemarijn toe door het onder het rolladetouw te steken. De rollade(s) die u niet nodig heeft kunt u in folie verpakken en invriezen.
Braad de rollade aan het spit in een oven met grill of een barbecue op zo'n 160 ℃. Deze rollade moet een kerntemperatuur van rond de 62 graden hebben. Kijk voor meer informatie op onze kerntemperaturentabel. Laat de rollade minstens 15 minuten in zilverpapier ingepakt liggen voordat u serveert.
Serveertip
Deze rollade is zowel in dikke schijven als in dunne plakjes erg lekker. Ook presenteert hij in beide gevallen mooi. Trancheren aan tafel heeft natuurlijk de voorkeur, welke tafelgast is daar nou niet gek op?
Wijntip

Een rode landwijn of een mooi biertje.