Recept van Erik - Bordelaisesaus

Sauce Bordelaise - Basisrecept - 1/2 liter

Bordelaisesaus

Bordelaisesaus is een klassieke Franse saus, vernoemd naar de Franse stad en regio Bordeaux, beroemd om zijn wijnen. De saus wordt oorspronkelijk gemaakt met rode wijn, beenmerg, boter, sjalotten en demi-glace. Inmiddels wordt echter vaker dit recept gehanteerd:

Bereiding: 
Laat de gehakte sjalotten zweten in de boter zonder dat ze kleuren. Voeg de wijn toe en damp in (reduceer) tot de helft. Voeg nu de fond toe. Reduceer weer (tot 2/3). Breng op smaak met zout en peper. Monteer met stukjes ijskoude boter tot een glanzende, gebonden saus ontstaat. De saus wordt extra lekker als u er vlak voor het einde een klein beetje rundermerg aan toevoegt. Laat het merg eerst koken in water, druk het uit elkaar met de achterkant van een lepel en voeg het bij de saus. 

 Serveertip: 
U kunt de saus voor het serveren even zeven door een chinoise om een nog strakkere saus te verkrijgen. Heerlijk bij rundvlees!

Ingrediënten

200 ml Kalfsfond (klik voor recept)
30 gram Sjalot
200 ml Rode wijn
naar behoeven Boter
naar behoeven Zout en peper uit de molen
100 gram
per 500g
€ 1,90
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Chinoise