Recept van Mats - Pappardelle met witte asperges en hollandaisesaus

Recept uit de fusionkeuken - Hoofdgerecht - 4 personen

Pappardelle met witte asperges en hollandaisesaus

witte asperges pappardelle

Heerlijk, in het seizoen: Asperges van eigen bodem!  Ik heb ze deze keer gemaakt met een knipoog naar de Italiaanse keuken. Knipoog, want dit recept komt in Italië niet voor. Het is dus een verzinsel, net als Spaghetti Bolognese, Fettuccine Alfredo, pizza Hawaii en carbonara met room. Wilde het toch even gezegd hebben, voor we ruzie krijgen. Maar.... dit is wel erg lekker: pasta met hollandaisesaus en asperges! Er zijn veel kookliefhebbers die hollandaise niet aandurven. Het is bespottelijk eenvoudig te maken.  Hollandaisesaus (ook wel chique Sauce Hollandaise) is, om het eens oneerbiedig te zeggen, een warme mayonaise. Hier vindt u het recept.

Ingrediënten

Voor de asperges:

2 per persoon Witte asperges
2 blaadjes Foelie
4 el. Suiker
flinke scheut witte wijn
naar smaak Zout

De saus:

300 ml Hollandaisesaus (klik voor recept)

De pasta. Maak een keuze:

500 gram Maak zelf pappardelle (klik voor recept)

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Dunschiller
Kaasdoek
Vergiet

Stap voor stap

Voorbereiding:

Pappardelle met witte asperges en hollandaisesaus

Schil de asperges zo dun mogelijk maar wel zo grondig dat er geen harde slierten aan blijven zitten. Deze worden niet zacht tijdens het koken en zijn erg onprettig in de mond. 

 

Pappardelle met witte asperges en hollandaisesaus

Snij de harde delen aan de achterkant weg.

 asperges

Bereiding:

Pappardelle met witte asperges en hollandaisesaus

Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie. Leg de asperges hierin en breng aan de kook. Kook gedurende 5-6 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan. Haal de asperges uit het kookvocht. Laat de asperges vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.

Ondertussen:

Pappardelle met witte asperges en hollandaisesaus

Maak ondertussen de hollandaisesaus. Kijk hiervoor op ons recept. Hou de saus, als hij klaar is, lauwwarm. Let hierbij goed op dat de saus niet te warm wordt! De eidooiers in de saus liggen op de loer en maken in een handomdraai van uw prachtige hollandaise, als deze te heet wordt, alsnog omelet!

Zet ook het water op voor de pasta. Verse pappardelle zullen ongeveer een minuut of 4 moeten koken. Doe wat zout in het water. Wanneer het water kookt doet u de pasta in de pan en kookt u de pappardelle in een minuut of 4 beetgaar. Afgieten in een vergiet en meteen op de borden doen. U moet nu snel handelen, anders gaat de pasta plakken:

witte asperges pappardelle

Dresseren

Snij de punten van de asperges, snij de rest in stukken van 2-3 cm. Hou de punten apart en voeg de stukken bij de pasta. Giet de hollandaisesaus over de pasta en serveer. Garneer af met een takje leuks. Klaar!

Wijntip

Pappardelle met witte asperges en hollandaisesaus

Ach...tja, geen idee eigenlijk. Een Soave? Een Gavi? Zoiets... Zeker niet te zuur, zeker niet te licht. 

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant