Recept van Erik - Asperges met scampi's in roomsaus

Recept voor de aspergetijd - Hoofdgerecht - 4 personen

Asperges met scampi's in roomsaus

Heerlijk, in het seizoen: Asperges van eigen bodem!  We kennen natuurlijk allemaal de klassiekers, Asperges met ham en ei, asperges met hollandaisesaus. Maar er is zoveel meer, kijk naar onze recepten. Deze keer gaan we de zee op, met heerlijke scampi's, room en witte wijn en witte wijn. Gaat u mee? 

Erik eet smakelijk

 

Ingrediënten

Maak een keuze:

Ongeveer 100 gram per persoon
per 1000g
€ 26,25
Ongeveer 100 gram per persoon
per 1000g
€ 22,10

En verder:

1,2 kilo Witte asperges
2 blaadjes Foelie
4 el. Suiker
1 flinke scheut witte wijn
naar smaak Zout

Saus:

200 ml Room
20 gram Boter
1 tl. Tomatenketchup
1 scheut witte wijn
50 ml Vis- of schaaldierenbouillon (klik voor het recept)
naar smaak Zout en witte peper
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Dunschiller
Kaasdoek
Faitout
Staafmixer
Garde

Stap voor stap

Voorbereiding:

Asperges met scampi's in roomsaus

Schil de asperges zo dun mogelijk maar wel zo grondig dat er geen harde slierten aan blijven zitten. Deze worden niet zacht tijdens het koken en zijn erg onprettig in de mond. 

Asperges met scampi's in roomsaus

Snij de harde delen aan de achterkant weg.

 asperges

Bereiding:

Asperges met scampi's in roomsaus

Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie. Leg de asperges hierin en breng aan de kook. Kook gedurende 5-6 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan. Haal de asperges uit het kookvocht. Laat de asperges vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.

Ondertussen:

Maak ondertussen de saus:

  • sauteer de scampi's even licht in een klontje boter. Laat de boter niet te heet worden.
  • blus de boter af met de visbouillon en de wite wijn. Laat inkoken tot iets minder dan de helft.
  • doe de room erbij 
  • en een klein beetje tomatenketchup
  • Blijf roeren met een garde en laat inkoken tot de saus gaat binden. Hier moet u een keuze maken: wilt u een dikkere saus, dan blijft u inkoken. Wilt u een lichtere saus die u kunt opschuimen (zie hieronder), dan houdt u hem minder lang op het vuur.

asperges_scampis_room asperges_scampi_room

asperges_scampi_room asperges_scampi_room

Asperges met scampi's in roomsaus
  • Doe de scampi's even terug in de saus om ze mooi van een coating te voorzien.
  • Bent u gegaan voor een schuimende saus? Haal ze dan nu weer even uit de saus om de saus met een staafmixer mooi op te schuimen.

asperges_scampi_room

Serveertip

  •  Dresseer de asperges op hete borden.
  • Saus en scampi's er overheen.
  • Een leuke (en lekkere) versiering bovenop is een paar reepjes gerookte zalm.
  • Serveer met een gekookte aardappel.