Recept van Yvonne - Tompouce van tofu met aardappelpuree

Lekker met gestoofde sneptomaat - Vegetarische hoofdmaaltijd - 4 personen

Tompouce van tofu met aardappelpuree

Een dagje geen vlees? Goed idee! Goed voor uw gezondheid en goed voor het milieu! Nou is er over tofu ook al weer het een en ander gaande, zo zou het de  Amazonewouden in gevaar brengen, maar ja..we moeten toch wel iets eten. Afwisselen, dat is waarschijnlijk toch nog steeds het beste devies.

Tompoes, tompouce
Ik weet het, ik weet het.....een tompoes is eigenlijk een "[...] baksteenvormig gebakje, bestaand uit twee lagen bladerdeeg met daartussen een dikke laag banketbakkersroom, waarvan de bovenste laag bladerdeeg is voorzien van een varkensroze glace". Nou, ik heb expres de woorden [Typisch Nederlands] maar weggelaten uit het citaat want het enige typisch Nederlandse aan de tompoes is de kleur van de glace.
De meeste landen noemen de tompouce een Napoleon. De tompouce bestaat dus ook over de grens, en hoe! Daar heet de lekkernij millefeuille (Frankrijk),  mille foglie (Italië), nap (VS), napoleonbakelse (Zweden), en ga zo maar door. Zelfs de Russen hanteren de naam Napoleon (наполеон), ondanks 1812, en dat zijn ze nog lang niet vergeten...
Hoe dan ook, dit recept heeft natuurlijk niks te maken met dat heerlijke gebakje dat iedereen lust en niemand netjes kan opeten...maar ja, een beetje variatie mag, toch?

Eet smakelijk,

Yvonne

Ingrediënten

+/- 4 plakken p.p. Tofu
1 kneepje Knoflook uit de pers
Naar smaak
€ 1,25
scheut Olijfolie
100-200 gram p.p. Aardappelpuree (klik voor recept)
1 flinke scheut Olijfolie

Garnituur:

½ tn. Knoflook
naar smaak Zout
200 gram Snoeptomaat
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Koekenpan
Grilltang
Knoflookpers

Stap voor stap

Bereiding

Tompouce van tofu met aardappelpuree
  • Maak een lekkere aardappelpuree zoals in ons recept en laat deze afkoelen in een rechthoekig bakje, in een laag van ongeveer 4 cm dik.
  • Snij plakken van de tofu van ongeveer een centimeter dik.
  • Snij daar vervolgens plakjes van ongeveer 4x7 cm van. U heeft per persoon 4 plakjes nodig.
  • Snij de afgekoelde puree in blokjes van 2x4x7cm (2 per persoon) en leg deze op een plakje tofu.
  • Leg op ieder stapeltje een tweede plakje tofu.
  • Kruid de stapeltjes met zout en peper of onze heerlijke meerdanvlees.nl vleeskruidenmix. Past er prima bij!
  • Een klein beetje verse knoflook uit de pers kan geen kwaad.
  • Bak de tompouces in olijfolie op matig vuur tot de tofu een krokant laagje heeft en de puree weer warm is.

tofu_puree tofu_puree

tofu_puree tofu_puree

Wat past er goed bij?

Tompouce van tofu met aardappelpuree

Snoeptomaatjes in olijfolie! Supermakkelijk te maken: gewoon een klein bodempje olijfolie opzetten, tomaatjes erbij, half teentje knoflook. Deksel erop (want het spat ALLE kanten op!). Tien minuutjes laten stoven, knoflook verwijderen, snufje zout. Klaar!

Serveertip

Serveer 2 tompouces per persoon, met wat gestoofde tomaatjes.