Recept van Yvonne - Glogg - Zweedse variant van punch en Glühwein

Heerlijk in de winter - Hete drank - 6 personen

Glogg - Zweedse variant van punch en Glühwein

Een avondje Lapland in de winter. Sauna, gerookt elandenvlees en natuurlijk een versterkend glas Glögg. U heeft het vast wel eens zien staan bij onze grote vriend de Zweedse meubelfabrikant: Glogg. Ook wel Glögg, Glögi, Gløgg.....maar ja, dat heb je natuurlijk al snel met een alcoholische drank. Glögg is in flessen te krijgen, maar, net als met Glühwein, gaat er niets boven eigengemaakte. Bij deze het recept! Een typisch Scandinavisch drankje dat de wereld aan het veroveren is - de Nordische variant van punch en Glühwein. De Scandinaviërs drinken het rond de feestdagen. 

Glogg wordt vaak geserveerd met zoetigheid - gemberkoek of lussekatter in Zweden (een soort zoet broodje met saffraan en rozijnen). In andere landen komen combinaties met rijstebrij en æbleskiver (appelbeignets) voor.

Van Glögg bestaan net zoveel recepten als er families zijn in Noord-Europa. Er zijn varianten met alcohol en alcoholvrije recepten. Bij deze laatste wordt wijn vervangen door fruitsap.

Bereiding:
Alles bij elkaar ingooien. Langzaam verhitten en niet laten koken. Regelmatig røeren. Zeven. Klåår!

Serveertip:
Serveer in glas. Wat amandelschaafsel bovenop staat leuk.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Ingrediënten

per liter Rode wijn
8 Jeneverbessen
naar smaak Suiker
2 sterren Steranijs
3 Kaneelstokken
1 Sinaasappel, sap en schil
¼ Citroenschil
¼ Limoenschil
5 Kruidnagelen
1 hele Nootmuskaat

Versiering (eventueel)

naar behoeven Amandelschaafsel

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Zeef