Recept van Erik - Blinis met kaviaar

Echt iets voor de kerst en feestdagen - Voorgerecht - 4 personen

Blinis met kaviaar

Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Een oude Russische traditie: blinis met kaviaar. Voor menig consument een tandje te ver, veel te duur. Voor de Russen inmiddels ook, tenminste met echte kaviaar van steur. Over blinis bestaan trouwens ook misverstanden. De échte Russische blinis zijn het best te vergelijken met Franse crèpes: flinterdun en ongeveer 16cm in doorsnee. Wat wij onder blinis verstaan zijn in Rusland bekend als oladushki (Aladoesjki), een verre verwant van onze poffertjes. In dit recept houden we dit misverstand in stand en maken we aladushki met kaviaar. We noemen ze echter blinis met kaviaar.

Kaviaar
Kaviaar is viskuit van de steur. Er zijn drie soorten - Osetra, Beluga en Sevruga. Alle andere viskuit van deze wereld is geen kaviaar, wat er ook op de verpakking staat. Wel kunt u uw portemonnee een gunst doen en kiezen voor een goedkopere viskuit of zelfs voor imitatie. Dat is aan u. Van de imitaties is de Russische "Tsarskaya Ikra", gemaakt van eiwit en makreel, nog helemaal niet zo verkeerd. Zie afbeelding. Er zijn ook vegetarische varianten in omloop.

Tsarskaya ikra

Ingrediënten

Voor de blinis

200 ml Kefir of yoghurt
100 gram Bloem
2½ tl. Suiker
1 tl. Bakpoeder
snufje Zout

En verder

200 gram Smetana of crème fraîche (eventueel)
100 gram Kaviaar

Stap voor stap

Eerst de blinis...

Meng alle ingrediënten en laat een uur staan op kamertemperatuur. Bak 3-4 blinis per keer in ruim boter in een koekenpan op matig vuur. Geeft ze de tijd om te garen. Serveer de blinis koud of warm met een klontje boter of een toefje smetana en met de kaviaar.

 HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant